Akiknek a szünet a legveszélyesebb időszak

Az ország 10 városában gyűjt adományokat és oszt élelmiszert a rászorulóknak a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) június 16. és július 22. között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 20. czefernek.lena

Az ország 10 városában gyűjt adományokat és oszt élelmiszert a rászorulóknak a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) június 16. és július 22. között.


Az akció első állomásain, Nyíregyházán és Debrecenben száz-száz család kapott élelmiszercsomagot. Emellett Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház művészei és a Spartacus FC játékosai, Debrecenben Miske László színművész és a Debrecen Swing Singers tagjai gyűjtöttek pénzt. A befolyt adományból az alapítvány munkatársai élelmiszert vásároltak, amelynek elosztását az önkormányzatra bízták. A héten Pécsett és Győrött folytatják az akciót.

Az alapítvány május 30-án indította el 1 like = 1 csomag élelmiszer elnevezésű kampányát a Facebookon. A GYEA rajongói oldalához újonnan csatlakozók a Metro Kereskedelmi Kft. jóvoltából egy hónapra elegendő élelmiszerrel támogathatták az éhezőket. Az alig egy hét alatt összegyűlt ezer like-nak köszönhetően 10 vidéki nagyvárosban összesen ezer családnak osztanak csomagot – közölte a Metro Kereskedelmi Kft. hétfőn az MTI-vel.

A GYEA Adj, hogy ehessenek elnevezésű akcióját 2009. augusztusában indította: helyi színészek, sportolók és közismert személyek kérnek adományt a városok forgalmasabb, központi helyszínein. Az alapítvány azért döntött e figyelemfelkeltő esemény folytatása mellett, mert az adakozási kedv visszaesése miatt az idén a korábbinál kevesebb adományból, kevesebb gyermek étkeztetését tudja megoldani.

Magyarországon a lakosság körülbelül 7 százaléka mélyszegénységben él. Az ezekben a családokban élő százhúszezer gyerek közül – hazai és nemzetközi szervezetek szerint – húszezernek a fizikai léte múlik azon, hogy az iskolában, óvodában kedvezményesen, illetve ingyen jusson ennivalóhoz. Számukra a legveszélyeztetettebb időszak a hétvége és az iskolai szünet.

A Mindenki Ebédel programjában az alapítvány az elmúlt három évben 200 gyermeket támogatott Hajdú-Bihar Megye 10 településén: összesen 33 ezer adag ételt, azaz 16 ezer 500 kilogramm élelmiszert juttatott el a rászorulóknak.

 

Fotó: Flickr/Leszek.Leszczynski