Állami kezelésbe kerülhetnek a babakötvények

A kormány egy csütörtöki határozatában rögzítette, hogy növelni szeretné a lakossági kézben lévő állampapírok mennyiségét. Ennek érdekében több ponton változhat a babakötvény szabályozása is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 06. szabo.daniel

A kormány egy csütörtöki határozatában rögzítette, hogy növelni szeretné a lakossági kézben lévő állampapírok mennyiségét. Ennek érdekében több ponton változhat a babakötvény szabályozása is.


A legfontosabb változás, hogy a tervek szerint a jövőben csak a Magyar Államkincstár vezethetne Start-számlát, ismertebb nevén a babakötvényt.

Mint korábban már megírtuk, az államkincstár minden újszülött gyermek részére automatikusan nyit egy megtakarítási számlát, ezen a költségvetésben meghatározott összeget, jelenleg 42 ezer 500 forintot helyez el. A pénzt a kincstár állampapírokba fekteti, és 18. születésnapja után juthat hozzá a kedvezményezett gyermek. Nem muszáj viszont az állami számlavezetést választani, a szülők bármikor úgy dönthetnek, hogy inkább egy kereskedelmi bank szolgáltatásait választják, egyszerre azonban csak egy babakötvény számlája lehet egy gyereknek.

A most kiadott kormányhatározat szerint úgy változtatnának a szabályokon, hogy az újonnan nyitott babakötvény-számlákat nem lehetne átvinni a bankokhoz, a már megnyitott számlákat viszont nem érintené a szabályozás.

Jelenleg a számlavezető bankok szigorú törvényi keretek között fektethetik be a pénzt, jellemzően bankbetétbe, állampapírba, vagy más alacsony kockázatú értékpapírokba. Az államkincstár viszont kizárólag államkötvényekben helyezi el a befizetéseket.

Nem csak a számlavezetőben lesz változás, a pénzügyekért is felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feladatként kapta azt is, vizsgálja meg, hogyan lehetne bővíteni a Start-értékpapírszámla megnyitására jogosultak körét.

Nem csak többen, hanem többet is választhatják a megtakarítás eme formáját, eltörölhetik ugyanis az egyéni befizetésekre vonatkozó jelenlegi 120 ezer forintos értékhatárt is.

A Magyar Nemzet januári adatai szerint eddig a kincstár 60 milliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be a konstrukció keretében, amelynek jelentős részét a bankok forgatják. A babakötvény népszerűsége az első években igen csekély volt, de 2011-ben már az újszülöttek közel egyharmadánál nyitottak ilyen számlát a szülők.

A részletes szabályozást április tizedikéig kell elkészítenie a miniszternek, a további részletek is akkor derülnek majd ki.