ÁNTSZ: nincs és nem volt egészségügyi kockázata a légtérbe került jód-131 részecskéknek

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Nincs és nem is volt egészségügyi kockázat a feltehetően a csillebérci Izotóp Intézet Kft-től a légtérbe került jód-131 részecskék miatt – közölte pénteken az ÁNTSZ.


 


A szervezet ezt arra a hírre reagálva közölte, mely szerint a budapesti Izotóp Intézet Kft. elismerte, hogy az orvosi izotópokat gyártó csillebérci laborjából kiszivárgott jód-131 okozta a november közepén több európai országban is észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részét.

Valamennyi mérési adat azt támasztja alá – hangsúlyozza a szervezet -, hogy a légtérbe került, enyhén megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett határértékeknek.

Eszerint 2011. január-május között a gyártási tevékenység során a kibocsátás mértéke, az aktivitáskoncentráció  kb. 300 GBq volt, míg 2011. szeptember-november között 324 GBq. Az éves kibocsátási korlát az Intézet esetében 1.600 GBq, azaz a mért értékek együttesen sem érik el a határérték 40 százalékát.

A környezetellenőrző állomások által mért értékek azt jelzik, hogy azoknak semmilyen egészségügyi, sugáregészségügyi kockázatuk a lakosság számára nem volt – áll az ÁNTSZ közleményében.