Árvaházi kislányon kísérleteztek szifilisszel

Kártérítési perek indulnak az ellen az amerikai orvos ellen, aki szadista módszerekkel fertőzött meg guatemalaiakat szifilisszel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 27. szabo.daniel

Kártérítési perek indulnak az ellen az amerikai orvos ellen, aki szadista módszerekkel fertőzött meg guatemalaiakat szifilisszel.


A második világháború után egy amerikai orvos – a washingtoni kormányzat megbízásából – szadista módszerekkel fertőzött meg guatemalaiakat szifilisszel. Az USA elnöke már tavaly bocsánatot kért emiatt, de most a kártérítési perek nyomán egyre borzalmasabb részletek derülnek ki.

John Cutler hanyagul ugyan, de maga jegyezte le “kutatásait”. A leírásra véletlenül bukkant rá 2009-ben egy történész, azóta elképesztő adatok kerültek napvilágra, és mind a mai napig szaporodik Cutler áldozatainak száma. Sokan ugyanis – nem tudva arról, hogy kísérleti alanyok voltak – saját gyermekeiket fertőzték meg.

A szifilisz (vérbaj) főleg nemi úton terjed, de Cutler éppen azt használta ki borzalmas kísérleteiben, hogy nemcsak így kerülhet be a szervezetbe a kórokozó, a Treponema pallidum nevű baktérium. Hogy például Semmelweis Ignác boncolás közben ejtett sebén keresztül kaphatott-e szifiliszt, erről régóta folyik vita a hazai (orvos)történészek között.