Az MSZP nem kötné további gyermekvállaláshoz a családi pótlékot

Az édesapák nagyobb részvételét a gyermeknevelésben messzemenőkig, a családi pótlék részleges megvonását viszont semmilyen szinten nem tartja támogathatónak az MSZP. Korózs Lajos lapunknak úgy nyilatkozott: a társadalom jelentős része olyan kevés pénzből él, hogy ez katasztrófához vezetne egyes családok életében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 02. szabo.daniel

Az édesapák nagyobb részvételét a gyermeknevelésben messzemenőkig, a családi pótlék részleges megvonását viszont semmilyen szinten nem tartja támogathatónak az MSZP. Korózs Lajos lapunknak úgy nyilatkozott: a társadalom jelentős része olyan kevés pénzből él, hogy ez katasztrófához vezetne egyes családok életében.


 
 
Akkor, amikor hétvégente 30 ezer gyermek éhezik a saját otthonában, nem támogathatjuk semmilyen szinten a családi pótlék megvonását – reagált lapunk megkeresésére az MSZP elnökségi tagja. Korózs Lajost  azon értesülésünk kapcsán kérdeztük, mely szerint a kormány átformálná a családi pótlék rendszerét.
 
A szociológus végzettségű politikus leszögezte: a családi pótlék alanyi jogosultsága azt jelenti, hogy minden gyermek egyenlő. Vagyis: minden gyermek fontos, a  gyermeknevelés érték a társadalom számára, a családi pótlék a gyermeknevelés költségeihez való anyagi hozzájárulás az állam részéről.
 
Korózs szerint a családi pótlék életkorhoz kötése (információink szerint felmerült, hogy az csak bizonyos ideig, akár 3-5 éves korig járna járna, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a kistestvér) nem támogatható, ugyanis a társadalom jelentős része olyan kevés pénzből él, hogy megvonása katasztrófához vezetne egyes családok
életében.
 
Hozzátette, a további megszületendő gyermek kívánalmával sem érthet egyet, hiszen megtörténhet, hogy olyan felelős döntést hoz valaki, hogy nem válalaja, nem vállahatja a második, harmadik sokadik gyermeket. Ekkor az első felneveléséhez sem nyújt támogatást az állam? – tette fel a kérdést. Ez elfogadhatatlan a Szocialista Párt számára – nyomatékosította.
 
Azzal sem tud egyetérteni az MSZP szakpolitikusa, hogy kormány szerint egy gyermek felnevelése nem jelenthet gondot a két keresős családban. “Nagyon sokan ugyan dolgoznak, mégis szegénységben kénytelenek élni – őket dolgozó szegényeknek (working poor) nevezzük a szociológiában – számukra minden fillér számít!” – fogalmazott.
 
Korózs úgy véli, a múlt évi létminimum-adatok világosan mutatják, hogy egy szerény, de tisztességes megélhetéshez mennyi pénzre volt szükség a múlt évben, ráadásul szerinte ehhez még hozzá kell adnuk 30-40 ezer forintot erre az évre vonatkoztatva.
 
Létminimumértékek 2010-es adatai:
                  2 felnőtt 1 gyermek 180 ezer Ft
                  2 felnőtt 2 gyermek 218 ezer Ft
                  2 felnőtt 3 gyermek 248 ezer Ft
                  1 felnőtt 1 gyermek 124 ezer Ft
                  1 felnőtt 2 gyermek 161 ezer Ft
 
Mint mondta, az alsó decilisben élők ezzel szemben 23.200 Ft/hó jövedelemből élnek. Emlékeztetett: több mint 30 ezer gyermek éhezik hétvégén, 14 százalékuk nem eszik gyümölcsöt, zöldséget és húst. 30 százalékuk nem tudja befizetni az  osztálykirándulást. Nem hívhatja meg szülinapi bulira a
barátait a gyermekek 32 százaléka. Nem megy el legalább 1 hetet üdülni a gyermekek 58% százaléka. Nem engedheti meg magának a különórát 67 százalékuk – sorolta.
 
Az édesapák nevelésben való részvételének fokozásával kapcsolatban a politikus leszögezte ugyanakkor, ezt a legmesszebb menőkig támogatják. Korózs arra is látna lehetőséget, hogy a GYED és a GYES idejét fele-fel arányban az édesapáknak kötelezően kellene kiadni és ne csak választható lehessen. Ezen túl  – tette hozzá – minden atipikus foglalkoztatást támogatunk, nem csak a részmunkaidőt.