Babaéleteket követeltek a gyógyszerkísérletek

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari céget egymillió pesóra, kb. 57 millió forintra büntette egy argentin bíróság 14 csecsemő gyógyszertesztelés miatti haláláért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 17. szabo.daniel

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari céget egymillió pesóra, kb. 57 millió forintra büntette egy argentin bíróság 14 csecsemő gyógyszertesztelés miatti haláláért.


Az ügyre akkor derült fény, amikor az argentin nemzeti Gyógyszer-, Élelmiszer- és Technológiai Hatóság átvilágította a brit gyógyszerirpai óriás, a GlaxoSmithKline (GSK) működését. A jelentésből kiderült, a GSK 2007 és 2008 során folytatott illegális laboratóriumi oltóanyag-tesztelést, melynek során 14, a tesztekben résztvevő csecsemő az életét vesztette.

A bíróság a GSK Argentínát 400.000 peso (23 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte, míg a tesztelésben résztvevő két orvos 300-300 000 peso (17 millió Ft) büntetést köteles fizetni a tesztek során elkövetett szabálytalanságokért. A vádpontok között szerepelt emberölés, embereken végzett kísérletezés, és szülői engedélyek meghamisítása annak érdekében, hogy a csecsemőket felhasználhassák a kísérletekhez.

2007 óta 15 000, egy év alatti csecsemő vett részt a kísérletekben, jellemzően olyan szegény családok gyermekei, akik a helyi kórházakba (Mendozában, San Juanban és Santiago Del Esteroban) jártak kezelésekre.

Az ügyről a hatóságok egy gyermekorvostól szereztek tudomást, aki az egyik helyi kórházban dolgozott. Ahogyan dr. Ana Marchesa egy interjúban elmondta, “a GSK teljesen kiépítette a felvételi rendszert a kórházban. Ebben több itteni orvos is részt vett, olyan szegény és egyszerű családokkal íratva alá a 28 oldalas kísérleti szerződést, akik kezelésre jöttek, és fogalmuk sem volt arról, mit írnak alá pontosan.” A gyermekorvosnő hozzátette, a GSK által felbérelt orvosok ezt követően nem reagáltak azoknak a megkeresésére sem, akiknek gyermeke részt vett a kísérletben és esetleg annak mellékhatásaitól szenvedett.