Babakötvény: megéri fizetni?

Felsőfokú tanulmányok, családalapítás, otthonteremtés - csak pár olyan dolog, ami jelentős pénzügyi terhet jelent egy pályakezdő fiatal számára. A szülők már gyermekük születésekor is gondolhatnak a jövőre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Felsőfokú tanulmányok, családalapítás, otthonteremtés – csak pár olyan dolog, ami jelentős pénzügyi terhet jelent egy pályakezdő fiatal számára. A szülők már gyermekük születésekor is gondolhatnak a jövőre, és akár kisebb összegek megtakarításával segíthetnek, hogy utóduk ne „nulláról” induljon neki az életnek. 2006 óta az ilyen célú takarékoskodást az állam is támogatja. Hogy működik a babakötvény?


A rendszer egyaránt épít az állami és a családi befizetésekre is, a babakötvény-számlán elkülönített pénz pedig kamatozik. Hogy ki és milyen feltételek mellett jogosult az állami támogatásra, azt “a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény” szabályozza.

Adókártya

Az első lépést az állami teszi meg, ugyanis az államkincstár minden újszülött gyermek részére automatikusan nyit egy megtakarítási számlát, ezen a költségvetésben meghatározott összeget, jelenleg 42 ezer 500 forintot helyez el. A kincstár ennek érdekében adóazonosító jelet is igényel a csecsemőnek az adóhivataltól, ezért állhat elő az a furcsa helyzet, hogy adókártyát kap az anyakönyvi kivonat mellé a kisded.

A pénzt a kincstár állampapírokba fekteti, és 18. születésnapja után juthat hozzá a kedvezményezett gyermek. Nem muszáj viszont az állami számlavezetést választani, a szülők bármikor úgy dönthetnek, hogy inkább egy kereskedelmi bank szolgáltatásait választják, egyszerre azonban csak egy babakötvény számlája lehet egy gyereknek.

Érdemes hozzátenni

A szülők vagy más családtagok, magánszemélyek bármikor hozzátehetnek az állami kezdőtőkéhez, évente összesen maximum 120 ezer forintot. Az állam ezt úgy ösztönzi, hogy a befizetés 10 százalékéval megegyező összeget, de maximum évi 6 ezer forint támogatást ad.  A babakötvény-számla teljesen adó- és illetékmentes. A számlához a települési önkormányzat is hozzájárulhat.

A bankok persze csak szigorú törvényi keretek között fektethetik be a pénzt, jellemzően bankbetétbe, állampapírba, vagy más alacsony kockázatú értékpapírokba. A bankok különböző akciókkal, kedvezményekkel próbálják megnyerni a takarékos szülőket, a legtöbbnél ingyenes a számlavezetés, de van olyan pénzintézet is, ahol a rendszeres befizetést magasabb kamattal jutalmazzák.

Az állami támogatásból, a családi (és esetleg önkormányzati) befizetésekből és ezek hozamaiból már egész takaros összeg összejöhet a gyerek 18 éves korára, anyagilag megkönnyítve a felnőtté válást.

Ha csak az állami támogatást szeretnénk kihasználni, könnyen kiszámolható, hogy maximum évi 60 ezer (havi 5 ezer) forintot érdemes félretenni a babakötvény számlán. Ebben az esetben a befizetés után járó 6 ezer forintos támogatás önmagában is 10 százalékos hozamot jelent, és erre jön még a megtakarítás kamata. Ha utóbbit átlag 3 százaléknak vesszük, 18 év után 3 millió 700 ezer forint is összegyűlhet a számlán.

Olvasson tovább a témában!