Bekényszerítik-e az iskolába az éretlen kicsiket?

Sok szülő aggódik amiatt, hogy az új köznevelési törvény miatt gyermekét akár alkalmatlanul, éretlenül kényszerítik majd be az iskolapadba. Ez derül ki legalábbis több, a szerkesztőségünknek címzett olvasói levélből. Valóban aggódniuk kellene?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 20. szabo.daniel

Sok szülő aggódik amiatt, hogy az új köznevelési törvény miatt gyermekét akár alkalmatlanul, éretlenül kényszerítik majd be az iskolapadba. Ez derül ki legalábbis több, a szerkesztőségünknek címzett olvasói levélből. Valóban aggódniuk kellene?


Mint ismeretes, az új köznevelési törvény átalakítja a tankötelezettség időtartamát: változnak az óvodai nevelés és az általános iskola megkezdésének és befejezésének szabályai. A változások 2012 szeptemberétől élnek, vagyis csak a következő tanévben kell ennek megfelelően alakítanunk a csemetéink sorsát.

Az ovis gyerekek szüleit bizonnyal leginkább az érdekli, mikor fog elballagni, mikor „kell” elballagnia a kicsinek.
Fontos, hogy az új törvény értelmében a gyermekünk abban az évben válik tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben (!).

Mi történik akkor, ha kora ellenére éretlen a gyerek?

Az iskolaérettséget alapesetben az óvoda igazolja, amennyiben azonban kétség merülne fel ebben a kérdésben, nevelési tanácsadáson, illetve sajátos nevelési igényű gyermekeknél a szakértői és rehabilitációs bizottság általi vizsgálaton kell részt venni. Ha azonban a tanácsadó úgy ítéli meg, a gyermeknek mindenképpen meg kell kezdenie a tanulmányait valamely közoktatási intézményben, akár a szülő akarata ellenére is. Az a gyermek, akinél azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig maradhat az óvodában, és csak ezt követően válik tankötelessé.

Korábban kezdeni

Másik jellemző eset, amikor a gyermek „koraérett”, vagyis az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri. Ez esetben a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

Az ovikezdés sem kőbe vésett szabály

Változás lesz az új törvényben, hogy az óvoda a jelenlegi öt éves kor helyett már három éves kortól kötelező lesz, és csak indokolt esetben, a jegyző, az óvodavezető és a védőnő egyetértésével lehet ez alól felmentést kapni. Jó tudni, hogy az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve hogy minden az intézmény körzetébe tartozó hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A kormány az új leszállított korhatárhoz több óvodai férőhely létrehozásával szeretné megteremteni a feltételeket.