Csak a divatlógásnak lett vége?

Jelentősen visszaesett az igazolatlan iskolai hiányzások száma azután, hogy a kormány tavaly úgy döntött, elveszi a pénzbeli családi pótlékot a sokat hiányzó gyerekek szüleitől. A kormány szerint a szigorítás hatott, az [origo]-nak nyilatkozó tanárok és jegyzők szerint azonban a legsúlyosabb problémát nem sikerült megoldani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 09. szabo.daniel

Jelentősen visszaesett az igazolatlan iskolai hiányzások száma azután, hogy a kormány tavaly úgy döntött, elveszi a pénzbeli családi pótlékot a sokat hiányzó gyerekek szüleitől. A kormány szerint a szigorítás hatott, az [origo]-nak nyilatkozó tanárok és jegyzők szerint azonban a legsúlyosabb problémát nem sikerült megoldani. A keveset és főleg diákcsínyből hiányzó gyerekek igazolatlan órái eltűntek, a notórius iskolakerülők viszont nem kerültek elő.


“A szórványos igazolatlan hiányzások valóban csökkentek, de a notórius iskolakerülők továbbra sem járnak be” – mondta az [origo]-nak Fedorné Fráter Zsófia, Sátoraljaújhely jegyzője arról, hogy a város intézményeiben változott-e az iskolakerülők száma az elmúlt tanévben. A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy ha egy diák több mint ötven tanórát mulaszt igazolatlanul, a település jegyzője elrendeli a gyerek védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

A korábban családi pótléknak nevezett támogatás teljes összegét természetben kapják meg a szülők, ha a gyerekük túl sokat hiányzik. Ennek részleteiről (a természetbeni juttatás mértékéről, időtartamáról és módjáról) az illetékes jegyző dönt. Az igazolatlan hiányzások következményeire figyelmeztetnie kell szülőket a jegyzőnek a gyerek tizedik igazolatlan hiányzása után.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) múlt heti közleménye szerint a rendelkezés bevezetésével csökkent az iskolai hiányzások száma. Az adatok szerint míg 2009-ben országosan 44 361 bejelentés érkezett a tankötelezettség megszegéséről, az elmúlt tanévben harmadával kevesebb, 31 ezer gyerek érte el a tíz igazolatlan órát.

A Nefmi azt írta, hogy “a figyelmeztetések hatására” közülük 13 289, alig több mint negyven százalék érte el az ötven igazolatlan tanórát. A megelőzés és a figyelemfelhívás sikerét mutatja a Nefmi szerint, hogy a tanulók csaknem felét sikeresen vissza tudták terelni az iskolába, miután a tizedik igazolatlan órát követően figyelmeztetésben részesültek.

A tárca adatai szerint az elmúlt tanévben 7427 diák iskoláztatási támogatásának megvonását rendelték el a helyi gyámhivatalok. A legtöbb hiányzást Borsod megyében jelezték: itt 1325 tanuló hiányzásai miatt függesztették fel a családi pótlék utalását.