Csak szigorú feltételekkel szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok

Csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok; a díjnak több feltétele van - mondta Soltész Miklós szociális államtitkár csütörtökön a MR1-Kossuth Rádióban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok; a díjnak több feltétele van – mondta Soltész Miklós szociális államtitkár csütörtökön a MR1-Kossuth Rádióban.


Az államtitkár elmondta: a kormány már tárgyalta azt az elképzelést, amely szerint bizonyos feltételek mellett fizetőssé válhatnak a bölcsődék a tehetős szülők gyermekei számára.

Soltész Miklós kiemelte, hogy csak ott lehet pénzt beszedni a szolgáltatásért, ahol a fenntartást máshogy nem tudják megoldani az önkormányzatok.

“A szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell befizessenek a szülők” – mondta, hozzátéve, hogy ha egy családban egy főre 100 ezer forint nettó bevétel jut, akkor maximum 20 ezer forint szedhető be a bölcsődéért.

Kivételt jelent a díj alól, ha valakinek nettó 32 ezer forint alatti jövedelme van, ha súlyos beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, valamint 3 gyermek felett sem kell a díjat fizetni.  

Soltész Miklós hangsúlyozta: a gyes jelenleg 28 ezer 500 forint, és néhány éve már dolgozni is lehet a gyes mellett.

“Továbbra is a családtámogatás az egyik legfontosabb terület, ezért fontos, hogy a bölcsődék fenntarthatóak legyenek” – hangsúlyozta a szociális államtitkár.