Család vs. karrier – az örök dilemma

Éveken át azon vitatkoztunk, hogy hivatás és család összeegyeztethető legyen. Most ez a vita - úgy tűnik, kezdődik előlről Németországban - írja a Die Welt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 26. czefernek.lena

Éveken át azon vitatkoztunk, hogy hivatás és család összeegyeztethető legyen. Most ez a vita – úgy tűnik, kezdődik előlről – írja a Die Welt.


A szülők éveken át azért harcoltak, hogy eldönthessék, gyermekeiket ők maguk nevelik otthon, bölcsődébe adják, vagy bejárónőt fogadnak, hogy újra űzhessék saját hivatásukat.

Anyák generációi tartanak tőle, hogy a gyermekgondozási helyek egyáltalán nem, vagy csak horribilis összegekért állnak majd rendelkezésre. Most, hogy a bölcsődei helyre való jogosultságot jogszabályban rögzítik, még a közeljövőben, a vita újrakezdődik – írja a Die Welt német lap.

A cikk szerint még mindig nem vesztette érvényét az ősi “hollóanya-szemrehányás”: miért hozza valaki egyáltalán világra gyermekét, ha utána kilöki a fészekből, és az államra hagyja? Ezt a vitát most a gyermekgondozási segély generálja. Az intézkedés csodás – gondolhatnánk – mert minden szülő számára jól jön egy kis támogatás, hiszen annyi jövedelmükről kénytelenk lemondani a gyermekek miatt.

De ha megnézzük a mögöttes motivációt, kételyek merülnek fel a lap szerint. Először az volt a cél, hogy a szülők szabadon eldönthessék, hogy otthon maradnak-e a gyermekükkel. A 150 €
pedig a nevelési teljesítmény elismerése lenne. Másodszor, mivel az állami óvodák erőteljes
támogatásban részesülnek, a gyermekgondozási díj tehát egyfajta kompenzáció annak, aki
nem veszi igénybe.

A cikk szerint ez a két érvelés sántít: az oktatás állami támogatásáért sem jár anyagi kedvezmény, és a bölcsődei helyek 2013-ban is csak a gyermekek egyharmada számára lesznek elérhetőek. A többiek “választhatják” az otthoni nevelést.