Családháló demonstráció: “A család Magyarország legfontosabb erőforrása”

A KDNP az Országgyűlés jövő tavaszi ülésszakán terjeszti be a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatos új tervezetét - mondta Rétvári Bence, a párt parlamenti képviselője a Családháló által szervezett demonstráción. Az Alkotmánybíróság hétfőn semmisítette meg a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal és a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 20. czefernek.lena

A KDNP az Országgyűlés jövő tavaszi ülésszakán terjeszti be a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatos új tervezetét – mondta Rétvári Bence, a párt parlamenti képviselője a Családháló által szervezett demonstráción. Az Alkotmánybíróság hétfőn semmisítette meg a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal és a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit.


A kereszténydemokrata képviselő a Családháló által az Ab épülete elé szervezett békés tiltakozó demonstráció helyszínén azt mondta: a KDNP volt a beterjesztője a törvényjavaslatnak, amely kapcsán nagyon sok egyeztetést folytattak mind tudományos, mind civil körökben. “Úgy gondoljuk, egy befogadó definíció volt az, amit az Ab sajnálatosan most megsemmisített” – fogalmazott, hozzátéve, hogy több alkotmánybíró is különvéleményt fűzött a döntéshez. Rétvári Bence véleménye szerint egy karakteres törvényre van szükség, amely a “gyermeket állítja középpontba”.

A demonstráción Azbejné Havancsák Izabella, a Családháló szóvivője azt mondta, azért mentek az Ab Donáti utcai épülete elé, mert nem értenek egyet azzal a döntéssel, amely megsemmisítette a család definícióját a családvédelmi törvényben. “Hisszük, hogy a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapokon nyugszik” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a család az összetartozás egyik szimbóluma is, amely napjainkban is megőrizte jelentését.

Azbejné Havancsák Izabella hangsúlyozta: a család Magyarország legfontosabb erőforrása, a társadalom alapegységeként a család a nemzet fennmaradásának biztosítéka és az emberi személyiség kibontakozásának természetes közege, amit az államnak tiszteletben kell tartania.

A demonstráción mintegy százan vettek részt; az Ab döntése ellen tiltakozók a Batthyány téren gyülekeztek, majd gyalog vonultak az Ab közelben lévő épülete elé. Többen gyertyákkal és mécsesekkel érkeztek a demonstrációra; a menet elején a Családháló molinóját vitték, illetve egy transzparenst, amelyen az állt: “Az ég kék. A család az család!”.

Az Ab hétfőn semmisítette meg – nyilvánosan kihirdetett határozatával – a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal és a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit. Az alapvető jogok biztosa a tavaly elfogadott családvédelmi törvény egyes – a család fogalmáról, valamint a törvényes öröklés rendjéről szóló – szabályait diszkriminatívnak találta, és június elején kezdeményezte alkotmánybírósági vizsgálatukat.

Az Ab megállapította, hogy a vizsgált rendelkezések alaptörvénybe ütköznek, és ezért megsemmisítette őket. Indoklása szerint a családjogi törvény túlságosan szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenesági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámságra épülő kapcsolatrendszerként határozta meg. Továbbá kimondta azt is: az alaptörvényből nem következik, hogy az azonos célra irányuló, kölcsönös gondoskodáson alapuló, tartós érzelmi és gazdasági életközösségekre – például az egymás gyermekeiről gondoskodó és őket felnevelő élettársakra – ne vonatkozna ugyanúgy az állam intézményvédelmi kötelezettsége.

A határozathoz Holló András és Lévay Miklós a rendelkező részt alátámasztó, de a többségi véleménytől eltérő párhuzamos indokolást, Balsai István, Dienes-Oehm Egon és Pokol Béla pedig a rendelkező részt elutasító különvéleményt fűzött. A többségi véleményt az elnök és kilenc alkotmánybíró támogatta.

Az üggyel kapcsolatban korábban a Családháló megkereste Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybírót, aki nem tartja megalapozottnak az Ab döntését.