Családi háború egy gyermekért

A fiatal anyuka szerdán ment volna kisfiáért, de nem adták neki oda. A rendőrség semmit sem tehet, a gyámügyön a sor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 02. bencze.aron

A fiatal anyuka szerdán ment volna kisfiáért, de nem adták neki oda. A rendőrség semmit sem tehet, a gyámügyön a sor.


A két és fél éves Márton eredetileg egy hétvégét töltött volna apjával és annak szüleivel. Utána másik nagyanyjával ment volna a Balatonra, de ő végül nem tudta elvállalni unokája felügyeletét, így megbeszélték, hogy a kicsi még augusztus elsejéig náluk marad.

A kisfiú édesanyja dolgozott, így párja ment el a kicsiért kedden Érdre, a nagyszülők házához, ahol a gyermek apja is lakik. A fiatal nő elmondta: nem adták oda Marcit a kedvesének, mondván, ő csak egy idegen, jogilag semmi köze a fiúhoz.

Amikor végzett a munkával, együtt indultak vissza barátjával, hogy elvigyék Mártont. Kérte, hozzák ki a gyereket, de ekkor sem adták át neki. Az apa és annak édesanyja kijött a házból, azt mondták, a fiú óvodában van, majd szóvá tették, az apa aláírta az apasági nyilatkozatot, így neki is joga van a gyermekkel lenni. A fiatal nő tudni akarta, pontosan melyik óvodába vitték a kicsit, el akart menni érte, mivel kötelesek neki kiadni. „Nem gondolod, hogy megmondjuk” – hangzott a válasz az aggódó anyuka szerint.

Kétségbeesett hajsza a kicsi után

A nőnek eszébe jutott, hogy egykori anyósa említett neki egy óvodát a közelben, ahová olykor napközis foglalkozásra vitték, így autóba ültek párjával és sebesen oda hajtottak, féltek, hogy „hozzátartozóik” esetleg megelőzik őket.

Senki sem volt ott. A fiatal nő ekkor már sírt, kiabált, az óvoda zárva volt. Marci egyébként bölcsődés, csak a nyári szünet alatt vitték oda néhányszor, mivel az intézmény, ahová jár, egy hónapra becsukta kapuit. Visszamentek a házhoz, de az érintettek már nem voltak otthon.

A rendőrség tehetetlen

Ekkor a rendőrséghez fordultak. Az anyuka egy egyenruhás társaságában felhívta Márton édesapját, tájékoztatta, hogy a feljelentést tett, és ismét arra kérte, adja vissza a kisfiát, kétségbeesésében már azt is mondta, legalább mutassák meg neki a picit, hogy jól van. Még a rendőr is próbálta jobb belátásra téríteni, de a férfi nem volt hajlandó engedni. Mivel a fiatalember a gyermek vér szerinti édesapja, a rendőrség ennél többet nem tehetett.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy valóban feljelentést tettek az Érdi Rendőrkapitányságon, de büntetőeljárást nem indítottak, mivel nem állapítható meg bűncselekmény. A szóvivő ugyanakkor hozzáfűzte: ha olyan információ merül fel, amely szükségessé teszi a büntetőeljárás megindítását, haladéktalanul intézkedni fognak. A gyámügynek ugyanakkor már jelezték az esetet.

Az anyuka szerint előre kitervelték

A fiatal nő a Hír24-nek elmondta, időközben megtudta, hogy a gyermek nagyanyja felhívta kedden azt a bölcsődét, ahová a fiú egyébként jár. Az asszony állítólag azt mondta az ott dolgozóknak – mindezt az édesanya tudta nélkül – hogy a gyerek egész hónapban nem megy, mert nagyon jól érzi magát náluk.

A fiatal nő nem tudja hova tenni a hirtelen jött ragaszkodást, amikor volt párja azt sem akarta, hogy megtartsa a gyereket, és arra is nehéz volt rávenni, hogy aláírja az apasági nyilatkozatot. Mint mondta, egykori kedvese ritkán látogatta fiát, és azt is csak a szülei unszolására tette. Úgy véli, most, hogy huzamosabb ideig volt náluk Marci, ők is rájöttek, milyen okos, kedves kisfiú, és nem akarják elengedni.

A fiúcska édesanyja próbál minden követ megmozgatni, hogy láthassa gyermekét, mások mellett felvette a kapcsolatot a gyámüggyel is. Azt mondta, ő és ismerősei többször próbálták elérni Márton édesapját, de falakba ütköztek. A fiatal nőnek sokszori próbálkozás után sikerült beszélnie vele, de a férfi hajthatatlan, nem adja vissza a kicsit, azt mondta volt kedvesének, rossz anya. Szóban annyit „engedélyezett”, hogy találkozhat Marcival az ő jelenlétében.

Az ifjú anyuka nem érti, miért teszik ezt vele, hiszen a gyermeket a kezdetektől fogva ő neveli, mindig vigyázott rá, gondoskodott róla, hiszen az életénél is jobban szereti. Azt mondta, borzasztóan hiányzik neki a kicsi, és mindennél jobban vágyik arra, hogy végre megölelhesse.

A Hír24 is kereste az apát, de nekik sem vette fel a telefont.