Egy sikeres „családi meeting” titkai

Néha egy családban is elengedhetetlen „megbeszélést” tartani, amelyen együtt megvitatjuk az elkövetkezendő időszak fontos eseményeit, feladatait, elsimítjuk a konfliktusokat vagy éppen döntést hozunk egy mindenkit érintő kérdésről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 28. czefernek.lena

Néha egy családban is elengedhetetlen „megbeszélést” tartani, amelyen együtt megvitatjuk az elkövetkezendő időszak fontos eseményeit, feladatait, elsimítjuk a konfliktusokat vagy éppen döntést hozunk egy mindenkit érintő kérdésről.


Ezek a családi meetingek azonban csak akkor lehetnek hatékonyak, ha mindenki egyszerre van jelen. De hogyan suvasszuk be a programot szoros időbeosztásunkba és hogyan ösztönözzük gyerekeinket a részvételre? Nagycsalád esetén különösen fontos lehet a jól szervezettség, ezért az eHow.com összegyűjtött hat tippet, amely gördülékenyebbé teheti ezeket a családi megbeszéléseket.

1.

Ösztönözzük finoman a családot a részvételre például azzal, hogy csak olyankor készítjük el mindenki kedvenc ételét/desszertjét, ha közös megbeszélést tartunk. Gondoskodjunk arról, hogy a gyerekeket is lekössük, például játsszuk vele a kedvenc játékát a megbeszélés után.

2.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy a megbeszélés idejére mindenki kapcsolja ki a mobiltelefonját, személyi hívóját, zenelejátszóját, videójátékát, még ha a másik szobában hagyta is azt (így senkit nem fog vonzani az, hogy kirohangáljon a szobából ellenőrizendő a hívásait). Az esetleges közbeszólások alkalmával figyelmeztessünk mindenkit arra, hogy a megbeszélés annál hamarabb véget ér, minél kevesebbszer vágnak közbe.

3.

Ha nincs máskor idő a megbeszélésre, inkább keljünk fel egy fél órával korábban, minthogy a megbeszélés belenyúljon a gyerekek alvási idejébe. Inkább legyen egy kicsit álmos mindenki, mint nyűgös és fáradt egy hosszú nap után. Így a szülők is motiváltabbak lesznek a megbeszélés gyors lebonyolítására (még reggeli előtt).

4.

Vigyázzunk rá, hogy senki ne vágjon egymás szavába. Jelöljünk ki egy tárgyat (ez lehet a tévé távirányítója de valamilyen egyéb eszköz vagy játék is) és kössük a felszólalást ahhoz, ki birtokolja azt.

5.

Próbáljuk meg úgy időzíteni a megbeszéléseket, hogy ne essenek egybe egy családtagunk számára fontos eseménnyel, mert akkor könnyen elveszítheti érdeklődését az illető (magyarul ne apu vagy az öcsi kedvenc focicsapatának meccse közben tartsuk a meetinget).

6.

Figyeljünk rá, hogy ne mindig ugyanabban az időpontban tartsuk a megbeszéléseket. Így elkerülhetjük azt, hogy mindig a család ugyanazon tagja legyen kénytelen feláldozni valamilyen egyéb elfoglaltságát miattunk.