Életveszélyes kórt terjeszthet a klíma

A Penicillin-származékok hatástalanok e rejtélyes betegséggel szemben, ráadásul nagyon könnyen összetéveszthető a „mezei” tüdőgyulladással. Ha nem kezelik megfelelően és időben a legionellosis-t, könnyen halálhoz vezethet. Tarján Enikő, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, a betegség hazai szakértője szerint igen veszélyes kórról van szó, több figyelmet érdemelne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 02. szabo.daniel

A Penicillin-származékok hatástalanok e rejtélyes betegséggel szemben, ráadásul nagyon könnyen összetéveszthető a „mezei” tüdőgyulladással. Ha nem kezelik megfelelően és időben a legionellosis-t, könnyen halálhoz vezethet. Tarján Enikő, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, a betegség hazai szakértője szerint igen veszélyes kórról van szó, több figyelmet érdemelne.


Az úgynevezett „legionárius” betegséget 1976-ban ismerték fel, amikor egy háborús veterán-találkozó résztvevői között egy addig ismeretlen légúti megbetegedés jelentkezett. A kór gyorsan terjedt és 34 halálos áldozatot követelt. Csak utólag bizonyosodott be, hogy a tömeges tüdőgyulladást egy baktérium okozta, ami a philadelphiai szálloda légkondicionáló berendezéséből került a levegőbe. Magyarországon az első megbetegedést 1979-ben észlelték, 1998 óta bejelentésre kötelezett betegség.

Az emberről-emberre egyébként nem terjedő kór a mai napig igen veszélyes – mondja dr. Tarján Enikő -, 2011-ben is szedett halálos áldozatot itthon. A betegségért – magyarázza – egy a felszíni vizekben előforduló baktérium a felelős, ami az emberre csak akkor veszélyes, ha belégzéssel a tüdőbe jut.
A baktériumot minden gépészeti berendezés (lakóépületek meleg víz – hidegvíz rendszere), a zuhanyrózsa, a szauna, a pezsgőfürdő, hűtő tornyok, permetezők, kerti locsolók, párásítók, sőt még a visszaforgatásos szökőkút is közvetítheti.
Fokozott fertőzési veszélynek vannak kitéve a legyengült immunrendszerrel rendelkezők, de hajlamosító tényező az erős dohányzás, krónikus légúti megbetegedések (COPD), az alkoholizmus, és az 50 évesnél magasabb életkor is. A betegség férfiaknál kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő.

A kór kezelhető, ugyanakkor nagyon gyors és szakszerű orvosi beavatkozásra van szükség, hiszen napokon belül kritikussá válhat a beteg állapota: ha nem kezelik, vagy nem ismerik fel időben, a baktériumfertőzés az esetek több mint 90 százalékában halálos. A szakember szerint a háziorvosok felelőssége a legnagyobb, hiszen ők találkoznak először a beteggel, nekik kell felismerniük a veszélyt, ennek ellenére – mondja – sajnos eszükbe sem szokott jutni, egyfajta furcsa tüdőgyulladásnak vélik legtöbben.

Pedig a tüdőgyulladástól, az influenzától több tünet is megkülönbözteti – mondja a SOTE docense. A legionárius betegség 2–10 napig tartó lappangási idő után influenzaszerű tünetekkel kezdődik, korai jel lehet a vizes hasmenés, hányinger, hányás, majd 1-2 nap múlva hidegrázás, magas láz és erős, fokozódó száraz köhögés jelentkezik. A második-harmadik napon a tüdőgyulladás tünetei dominálnak: nehézlégzés, felületes légzés, vagy cianózis. Gyakoriak a központi idegrendszeri panaszok is: fejfájás, aluszékonyság, szorongás, esetleg tudatzavar. A legfontosabb, hogy ha magas láz mellett erős köhögést, hasmenést tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz – tanácsolja  Tarján Enikő. A baktériumot vizeletből, vérből és köpetből is pár nap alatt ki tudják mutatni, de a megfelelő vizsgálat elvégzéséhez az orvosnak fel kell ismernie a Legionella lehetőségét.

Felismerése azért kulcsfontosságú, mert a legionella nem gyógyítható Penicillin-származékkal – ahogyan a tüdőgyulladás -, helyette a 3-4. generációs fluorokinolonok és a makrolidok használandóak.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján idén 5-7 olyan beteget kezeltek, akiknél a Legionella súlyos vagy nagyon súlyos pneumoniát okozott. Sikeres diagnózis után a terápia 3 hetes, kórházi ápolással együtt járó, megfelelő antibiotikummal történő kezelés, mely az esetek többségében 100 százalékos gyógyulást eredményez.