Elkezdődött a fütésszezon – mire figyeljünk?

Évente 100-150 szén-monoxid-mérgezés történik Magyarországon, ebből 30-40 eset halálos, miközben a kémények és tüzelőberendezések rendszeres, szakszerű ellenőrzésével elkerülhetők lennének a tragédiák. A nemrég indult fűtésszezon alapvető feladatait gyűjtöttük egy csokorba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 24. bencze.aron

Évente 100-150 szén-monoxid-mérgezés történik Magyarországon, ebből 30-40 eset halálos, miközben a kémények és tüzelőberendezések rendszeres, szakszerű ellenőrzésével elkerülhetők lennének a tragédiák. A nemrég indult fűtésszezon alapvető feladatait gyűjtöttük egy csokorba.


Hazánkban a lakóingatlanok 80 százalékában fűtenek gázzal, így jelenleg messze ez a leginkább elterjedt fűtési forma. Minden szezon elején fontos ellenőrizni a gázkészülékeket!

Szakembert hívjunk

A gázberendezések ötévenkénti kötelező ellenőrzését és felülvizsgálatát a földgázellátásról szóló törvény írja elő. Ezt a folyamatot a tulajdonosnak kell kezdeményeznie, hiszen a berendezések az ingatlan tartozékát képezik. Annak érdekében, hogy gázkészülékeink műszaki biztonságát megőrizzük, rendszeres karbantartásra van szükség. Évente egyszer érdemes szakemberrel ellenőriztetni, hiszen ehhez nemcsak speciális szerszámra, de szaktudásra is szükség van.

A kéményt se felejtsük el

Rendkívül fontos a kéménybe kötött gázkészülék égéstermék-elvezetésének ellenőriztetése, melyet a területileg illetékes kéményseprő szakszolgáltató végez el. A tulajdonos érdeke, hogy a kéményseprő munkáját segítse azzal: beengedi a lakásba, ugyanis káresemény esetén a legtöbb biztosító kéri a kéményseprésről kiállított igazolás bemutatását. Jelenleg országszerte mintegy 60 kisebb-nagyobb vállalkozás végzi a több mint 4,5 millió kémény ellenőrzését, tisztítását a települési, megyei önkormányzatok megbízásából. A 2013. január 1-jén életbe lépő jogszabály-változással a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátási kötelezettségét a megyeszékhelyek önkormányzatai veszik át.

A kémények 10-15 százaléka azonnali beavatkozást igényel, további 20-25 százalék pedig egy-két éven belül igényel javítást. Ha a kéményseprő közvetlen élet- és tűzveszélyt észlel, akkor felszólít az üzemeltetés szüneteltetésére, illetve azonnal bejelentést tesz az illetékes hatósághoz. A hibák kijavításáig a berendezést nem lehet üzemeltetni, és ha ezt mégis megteszi a tulajdonos, vagy üzemeltető, akkor tűzvédelmi szabálysértést követ el. Az olyan hibákat, amelyek nem jelentenek közvetlen élet- és tűzveszélyt a következő ellenőrzésig kell kijavítani.

Felújítások után

Sokan nem is gondolnák, hogy a nyílászárók felújítása komoly problémát jelenthet. Az új, elsősorban műanyag nyílászárók veszélyes változást okozhatnak a lakás légellátásában.  Ezért, ha fokozott légzárásúak a nyílászárók, vagy azokat szigetelték, szellőzők, légbevezetők beépítésével kell gondoskodnunk a gáz elégetéséhez szükséges levegőről, a lakás természetes szellőzéséről. A kémények ellenőrzése mellett a tüzelőberendezések karbantartását is szükséges egy-két évente elvégezni. Az egyik legfontosabb dolog a levegő-utánpótlási problémák megakadályozása.