Elriasztják a külföldi diákokat?

A brit krmány bevándorlást szigorító intézkedései ronthatják az egyetemek népszerűségét a külföldi diákok szemében. Az intézkedéseken túlmenően az országról alkotott bevándorlás-ellenes benyomásokkal is számolnia kell a kormánynak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 30. czefernek.lena
A brit krmány bevándorlást szigorító intézkedései ronthatják az egyetemek népszerűségét a külföldi diákok szemében. Az intézkedéseken túlmenően az országról alkotott bevándorlás-ellenes benyomásokkal is számolnia kell a kormánynak.


 

“Az Egyesült Királyságnak retorikája mielőbbi módosítására van szüksége, hogy meggyőzze az külföldi diákokat, hogy az ország nem bevándorló-ellenes” – mondta Damien Green brit bevándorlási miniszter.

Green szerint elengedhetetlen bizonyos feltételezések eloszlatása, különösen a közelmúlt szigorodó bevándorlási szabályainak fényében, amelyek elriaszthatják az EU határain kívülről érkező diákokat. “Kérem, jöjjenek hozzánk, hiszen nekünk vannak a világ egyik legjobb egyetemei” – mondta.

A miniszterre mind az oktatási intézmények, mind az üzleti szféra részéről nyomás nehezedik a vízumkérdés szabályozását illetően. Azt szeretnék elérni, hogy a külföldi diákokat ne érintse a kormányzatnak az a célkitűzése, hogy a a jelenlegi 250.000 migráns számát 2015-re “néhány tízezerre” csökkentsék. A kormányzat szerint mindenesetre alaptalanok a félelmek, és korai ilyen messzemenő következtetéseket levonni.

Túl szigorú intézkedések?

Az utóbbi években Nagy-Britanniával kapcsolatban sokakban bevándorlás-ellenes benyomás alakult ki, amely gyakran negatívabb a valódi intézkedéseknél, azonban elég ahhoz, hogy elriassza a jómódú, megfelelő előképzettséggel rendelkező külföldi diákokat.

“Ami a Westminster-ben történik, bármekkora jelentőségű is az ügy, másnap már a The Time of India, vagy a New Straits Times címoldalán szerepel, így a szigetország történései nagyon rövid időn belül nagy visszhangot kapnak, és ez befolyásolhatja a Nagy-Britanniáról kialakult képet” – mondta Simon Walker, az Institute for Directors vezérigazgatója.

Nicola Dandrige, a UK Universities vezérigazgatója szerint elfogadhatóak a kormány bevándrolást korlátozó intézkedései, amennyiben közvetlenül nem érintik a felsőoktatást, még akkor is, ha közvetett módon eltántoríthatnak néhány külföldi diákot.

Hozzátette azonban, hogy a változások, és az intézkedések hatásai együttesen komoly veszélybe sodorhatják Nagy-Britannia egyetemeinek népszerűségét vetélytársaival, főként az USA egyetemeivel szemben. 

2012-ben az előző évhez képest 10 százalékkal több diák jelentkezett brit felsőoktatási intézménybe, az előrejelzések azonban csökkenést jósolnak a következő évekre nézve. “Természetesen nagyon pozitív eredmény a 10 százalékos növekedés, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez főként domináns piaci pozícióinknak köszönhető, ez a pozíció pedig a válság miatt veszélybe került” – tette hozzá Dandridge.

Rideg fogadtatás?

A brit felsőoktatási intézményekben egyre növekszik a Kínából érkező diákok száma, akik főként üzleti, illetve gazdasági tanulmányokat folytatnak a szigetországban. A megfigyelések azonban azt mutatják, hogy a dél-amerikai és indiai diákok, akik főként a műszaki képzések iránt érdeklődnek, többször inkább egy befogadóbb ország felé veszik az irányt.

“Véleményem szerint nem okolhatjuk kizárólag a kormányt, inkább a közhangulat, a nemzetközi megítélés, és a kormányzati intézkedések együttese magyarázza a jelenséget” – mondta Dandridge.

Damien Green bevándorlásügyi miniszter biztosította a brit egyetemeket, hogy nem fogják kárát látni a kormányzati intézkedéseknek, hiszen azok azokat a diákokat fogják érinteni, akik tanulmányaik befejeztével is az országban kívánnak maradni.

Mindemellett elismerte a retorika bevándorlás-ellenes szinzetetét, azonban hozzátette, hogy a kormány dolgozik ennek megváltoztatásán.