Élvezetes és hasznos hobbi: a nyelvtanulás

Csoportos vagy magán? Idősebb korban már késő? Mit ér a nyelvvizsga? Milyen nyelvet érdemes tanulni? - ezek és hasonló kérdések merülnek fel a nyelvet tanulni vágyók körében. Szükség is lenne rá, hiszen egy felmérés szerint hazánk az uniós országok közül az utolsó a nyelvet tudók körében – a megkérdezettek mindössze 35 százaléka beszél valamilyen nyelvet. A nyelvet tanulni vágyóknak segít a Nyelvparádé - mondta Hírügynökségünknek adott interjújában Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, akit a nyelvtanulás fortélyairól kérdeztünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 05. Gyarmati Orsolya

Csoportos vagy magán? Idősebb korban már késő? Mit ér a nyelvvizsga? Milyen nyelvet érdemes tanulni? – ezek és hasonló kérdések merülnek fel a nyelvet tanulni vágyók körében. Szükség is lenne rá, hiszen egy felmérés szerint hazánk az uniós országok közül az utolsó a nyelvet tudók körében – a megkérdezettek mindössze 35 százaléka beszél valamilyen nyelvet. A nyelvet tanulni vágyóknak segít a Nyelvparádé – mondta Hírügynökségünknek adott interjújában Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, akit a nyelvtanulás fortélyairól kérdeztünk.


Egy idén végzett európai uniós felmérés szerint a magyar lakosság mindössze 35 százaléka vallja azt, hogy beszél egy idegen nyelvet. Ezzel az aránnyal az uniós rangsor végén kullogunk. „A legnagyobb a nyelvet tudók aránya a 16-25 éves korosztály között, a leggyengébb az ötven felettiek körében”- ismertette Légrádi Tamás, aki szerint nyelvet elkezdeni tanulni sohasem késő. „A nyelvtanulás egy olyan élvezetes tevékenység tud lenni, amely kinek-kinek a személyiségéhez és a kiteljesüléséhez hozzá tud segíteni. Ráadásul praktikus előnyei is vannak, mint az utazás vagy az internettel megnyíló világ, nem is beszélve a nyelvtudás munkaerőpiaci értékéről” – tette hozzá a szakember.

Légrádi elmondta, az uniós országok közül Hollandia és a skandináv országok járnak az élen. Ennek oka részben az, hogy ott eredeti nyelven néznek filmeket a televízióban, moziban. „Személyes meggyőződésem, hogy a nyelvtanulás egyik leghatékonyabb módja az, hogyha a filmet a célnyelven hallgatja és felirat révén olvassa is a tanulni vágyó” – tette hozzá az alelnök.