Embriók – csupán érzéketlen szövetek?

Októberig egymillió aláírást szeretne összegyűjteni az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy az EU a fogantatás pillanatától kezdve elismerje az élethez való jogot. Jelenleg az Európai Unióban elég változatos a kép az embriókísérleteket szabályozását illetően.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 02. Gyarmati Orsolya

Októberig egymillió aláírást szeretne összegyűjteni az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy az EU a fogantatás pillanatától kezdve elismerje az élethez való jogot. Jelenleg az Európai Unióban elég változatos a kép az embriókísérleteket szabályozását illetően.


A fenti képen egy olyan embrió őssejtjei láthatók, aki mesterséges megtermékenyítés során hoztak létre, majd, miután létszámfölöttinek bizonyult, feleslegessé vált, kinyerték belőle az őssejteket, majd megsemmisítették.

Azt az EU Legfelsőbb Bírósága már két éve kimondta, hogy nem lehet olyan találmányt szabadalmaztatni, amelynek kifejlesztése során embrióból nyert őssejttel kísérleteztek. Ennek ellenére az egyes országok egyelőre maguk dönthetnek erről, csakúgy, mint az abortusz szabályozásáról, amelynek kérdésében az Európai Bizottság nem tartja magát illetékesnek.

Egyesült Államok

Noha az amerikai helyzet nem releváns EU-ügyekben, mégis érdemes egy pillanatra megnézni, mi folyik a tengeren túl. Az Amerikai Élet Liga úgy véli, minden megtermékenyült petesejt emberi lény, és még a mesterséges megtermékenyítés során létrehozott embriókat is Isten teremtette, tehát lélekkel rendelkező emberek, éppen ezért sem meggyilkolásukat – történjen az abortusz, vagy az IVF során “feleslegessé” vált embriók megsemmisítése által – sem szöveteik felhasználását nem tartja morálisan elfogadhatónak.

Eközben számos amerikai reprodukciós klinika “felejti el” arról tájékoztatni a beültetésen átesett nőket, hogy a fel nem használt, megtermékenyített petesejtjeiket vagy egyszerűen lehúzzák a WC-n, vagy felhasználják őssejtkutatáshoz, amit egyébként az amerikaiak egyharmada erkölcsileg elfogadhatatlannak tart.

EU

Visszatérve az EU-ra, tavaly Franciaországban az egyik szocialista képviselő, François Hollande komolyan lobbizott azért, hogy az érvényben lévő, az őssejtkutatást csak különleges esetekben lehetővé tevő törvényi szabályozás megváltozzon. “Az embrionális őssejt nem maga az embrió”, érvelt Hollande, aki úgy véli az őssejtkutatás hatalmas lehetőségeket hordoz magában.

A 2010 október 18-i EU-s határozat természetesen nagy felháborodást keltett az őssejtkutatók körében. Egyikük úgy fogalmazott, a döntés igen sajnálotos, és semmissé teszi hosszú évek gyümölcsöző, ígéretes kutatásait. Az EU-s határozat egyébként a Greenpeace-nek köszönhető, amely azzal érvelt, hogy az őssejtkutatás mindenképpen elfogadhatatlan, hiszen az embrió halálával jár együtt.

Az EU-t tagországok közül Németországban, Ausztriában, Írországban, Finnországban, Görögországban, Portugáliában és Hollandiában vagy teljesen tiltottak az ilyen kísérletek, vagy nagyon komoly megszorítások vannak érvényben.

Ahol mindez lehetséges

A legliberálisabb Svédország és az Egyesült Királyság, ahol kidolgozott és engedélyezett jogi háttere van az őssejtkutatásnak. Svédország tiltja a reproduktív klónozást, de engedélyezi a terápiás céllal történő klónozást, és van hivatalos őssejtbankja is. Az Egyesült Királyságban a jogi szabályozás engedélyezi az embriók elpusztítását abban az esetben, ha az általuk végzett kísérlet hozzájárulnak az embriológiáról szerzett ismeretek növeléséhez, vagy egy komoly betegség gyógyításához. Az Egyesült Királyság ennek következtében vezető helyet foglal el az őssejtkutatásban. Az őssejteket fel lehet használni olyan sejtterápiában, amely során beültetik azokat beteg emberek szervezetébe rákgyógyítás, cukorbetegség, és egyéb fizikai elváltozások helyreállítása érdekében. A klónozás is őssejtekkel történik, valamint a szövethelyreállítás.

A génterápia kifejezés sok embert megtéveszt, hiszen a terápia szóról a gyógyulásra asszociálunk, noha ezeknek az eljárásoknak a sikeressége nem bizonyított, ahogy arról egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Érvek a két oldalról

Az Eurostemcell.org honlapján (stem cell = őssejt) remek összefoglaló olvasható a pro és kontra érvekről. A kutatást ellenző álláspont kiemeli, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdődik, így az embrió nem más, mint az embrionális szakaszban lévő emberi lény, ezért épp úgy joga van az élet méltóságához és tiszteletéhez, mint egy már megszületett embernek. A kísérleteket támogató vélemény ezzel szemben azt emeli ki, hogy egy olyan embriónak, amit még nem ültettek be az anyaméhbe, nincs egyetlen olyan pszichológiai, érzelmi, vagy fizikai tulajdonsága sem, ami hasonlatos lenne egy emberéhez, éppen ezért nincs miért megvédeni, viszont remekül fel lehet használni betegek gyógyulása érdekében, akik az embrióval ellentétben “valódi emberek”.