Embriókereskedelem Németországban?!

A lengyel igazságügyi miniszter egy televíziós nyilatkozatban azt állította, hogy Németország kereskedelmi alapon embriókat importál Lengyelországból, s azokat kutatási célokra használja fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 23. bencze.aron

A lengyel igazságügyi miniszter egy televíziós nyilatkozatban azt állította, hogy Németország kereskedelmi alapon embriókat importál Lengyelországból, s azokat kutatási célokra használja fel.


“Német tudósok embriókat importálnak más országokból, valószínűleg Lengyelországból is, és kísérleteket végeznek velük” – állította Jaroslaw Gowin a TVN24 lengyel hírtelevíziónak. Kijelentésével heves bírálatokat váltott ki, mert ellenlábasai szerint állítását nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani. A miniszter kijelentésének előzménye egy feljelentés volt, amelyet egy poznani klinika vezetője tett az ügyészségen. A klinikán ugyanis előkerült egy tartály, amely embriók lefagyasztására és tárolására szolgált. A klinika jelenlegi igazgatója azt gyanítja, hogy elődje illegálisan megtermékenyített petesejteket semmisített meg. Gowin erre az esetre hivatkozott, amikor azt mondta, hogy az Európai Unióban “virágzik az embriókereskedelem”.

Lengyel szakértők úgy vélik, hogy a miniszter kijelentései ártanak a lengyel-német kapcsolatoknak, és a poznani esetből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Pawel Gras kormányszóvivő is elhatárolódott tőle. “Ha ilyen kísérletekről van tudomása, (Gowinnak) tájékoztatnia kellene az ügyészséget” – mondta a lengyel televízióban. Gowin “nevetségesnek” minősítette a bírálatokat, mondván, hogy Lengyelországban nem tilos az embriókkal folytatott kereskedelem. Információit olyan orvosoktól szerezte – állította -, akik mesterséges megtermékenyítéssel foglalkoznak.

A miniszternek azt is a szemére vetik, hogy tévesen interpretálta a németországi jogi szabályozást, amikor azt állította, hogy ott csak külföldről származó embriókkal lehet kísérleteket végezni. A valóságban ez a korlátozás csak emberi őssejtekre vonatkozik. Lengyelország aláírta, de még nem ratifikálta az Európa Tanács biomedicináról szóló konvencióját, amely 1999-ben lépett életbe, és bizonyos védelmet nyújt az embrióknak. Németország és Ausztria még nem írta alá a megállapodást. Jaroslaw Gowinról azt tartják, hogy ő a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) – Donald Tusk miniszterelnök pártja – konzervatív szárnyának nem hivatalos vezetője. Az elmúlt hónapokban ismételten konfliktusba került a kormányfővel. Így például hozzá közel álló képviselők hiúsították meg az ellenzéki nemzeti konzervatívokkal karöltve a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó, a PO által beterjesztett törvénytervezet elfogadását.

A mesterséges megtermékenyítés kérdésében Gowin – pártjának többségével szemben – ellenzi azt a szabályozást, amely lehetővé tenné embriók lefagyasztását.