Engedjük-e a volán mögé a serdülő gyereket?

Serdülőkorban sokan szenvednek balesetet, a fiúk fokozottan veszélyeztetettek ezekben az években. A balesetek többsége azonban megelőzhető - figyelmeztet Dr. Páll Gabriella, aki szerint a szülők a fiatalok számára az első védelmi vonalat jelentik, ezért sokat tehetnek biztonságukért. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekorvosával a sportolási veszélyeket vettük sorra

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 10. bencze.aron

Serdülőkorban sokan szenvednek balesetet, a fiúk fokozottan veszélyeztetettek ezekben az években. A balesetek többsége azonban megelőzhető – figyelmeztet Dr. Páll Gabriella, aki szerint a szülők a fiatalok számára az első védelmi vonalat jelentik, ezért sokat tehetnek biztonságukért. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekorvosával a sportolási veszélyeket vettük sorra.


A kerékpár a fiatalok számára közlekedési eszköz, sportszer, vagy a szabadidő eltöltésének módja is lehet. Páll Gabriella elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőknek minden esetben meg kell győződnie arról, hogy serdülő gyermeke jó műszaki állapotban tartja kerékpárját. „Ne támogassa az extrém kerékpározást, a filmeken gyakran látható ugratás, repülés a kerékpárral vagy motorral kaszkadőröknek való, veszélyes tevékenység” – figyelmeztetett a szakember, kiemelve: ha új kerékpárt vásárolunk, vigyük magukkal gyermekünket, mert így megfelelően tudjuk kiválasztani a méretet, típust. Kerékpározáshoz a fiatal mindig viseljen sisakot! Véleménye szerint ez abban az esetben is lényeges, amikor csak rövid ideig kerékpározik. Egyfelől megvédi a súlyos koponyasérüléstől, másfelől akár egész életre kialakítja a helyes viselkedésformát – fűzte hozzá magyarázatképpen. 

Kerékpársisak vásárlása esetén nemcsak a termék minőségéről, de helyes viseléséről is meg kell győződni – sorolja a feladatokat a gyermekorvos. A sisakot úgy kell beállítani, hogy jól illeszkedjen a fejre, ne tudjon előre-hátra, vagy oldalra mozogni. A homlok közepétől a nyakszirtig kell takarnia a koponyát.

Legfőbb probléma a tapasztalatlanság

A fiatal vezetők körében a legmagasabb a súlyos, halálos gépjárműbalesetek száma: a legtöbb problémát a tapasztalatlanságból adódó vezetési hiba, a gyorshajtás, az ittas vezetés, a biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása, az időjárási és útviszonyok figyelmen kívül hagyása okozza. Ugyanakkor kortárs utasok is megzavarhatják a fiatal vezetőt. Páll Gabriella ezzel kapcsolatosan kifejtette: gyermekét az oktató mellett tanítsa a szülő is; először a gyakori, majd a különleges forgalmi helyzetekre. „Amikor megszerzi gyermeke a vezetői engedélyt, engedje vezetni, és töltsön sok időt vele az autóban. Legyen türelmes, és mérje jól fel, hogy mit lehet már rábízni” – jegyezte meg. A szakember szerint sosem szabad a gyereket éjjel, hétvégén, bulikból hazafelé volán mögé engedni, és emellett szorgalmazni kell a biztonsági öv használatát is.

Ne ússz egyedül!

Tavasztól kora őszig rengeteg fiatal tölti szabadidejét vízparton, vagy űz valamilyen vízi sportot. Fontos, hogy a víz környékén figyeljünk a biztonságra! Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet orvosa kiemelte: fiatalok soha ne ússzanak egyedül vagy olyan helyen, ahol nincs biztonságos felügyelet. „Tanítsuk gyermekünket arra, hogy az alkoholfogyasztás nemcsak a gépjárművezetés esetén, hanem úszás, csónakázás, vízi sportok végzésekor is drámaian emeli a súlyos balesetek veszélyét” – szögezte le Páll Gabriella. A gyermek mielőtt a vízbe lép, mindig ellenőrizze a vízmélységet, soha ne ugorjon olyan vízbe, ahol nem önmaga győződött meg arról, hogy milyen mély a víz. A gyermekorvos kitért arra is, hogy a folyóvizek és a rossz időjárás még a jó úszóknak is okozhatnak váratlan meglepetéseket. Mint fogalmazott, gyors sodrású területen, hidak környékén, ott, ahol a víz felszínén örvénylés, felgyorsult áramlás látszik, ahol kotorják a medret, vagy ahol a folyó kanyarodik, a meder szűkül, soha nem szabad úszni. A megáradt folyó különösen veszélyes. Általános szabály, hogy a kijelölt fürdőhelyeken biztonságos a fürdés, az úszás – közölte.