Erkölcs és szakma – egyedülálló párosítás

Gyöngyösön erős hagyománya van a katolikus mozgalmaknak. A város karitatív vállalásaiért felelős Gyöngyösi Kolping Családi Egyesület mellett egy Kolping Szakiskola is erősíti a keresztény értékrend megmaradását a környék fiataljaiban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 26. bencze.aron

Gyöngyösön erős hagyománya van a katolikus mozgalmaknak. A város karitatív vállalásaiért felelős Gyöngyösi Kolping Családi Egyesület mellett egy Kolping Szakiskola is erősíti a keresztény értékrend megmaradását a környék fiataljaiban.


A város legfontosabb, katolikus alapon működő kulturális és karitatív szervezete tavaly ünnepelte fennállásának húsz éves évfordulóját. Holló Vilmos lapunknak elmondta, a Gyöngyösi Kolping Egyesület közösségének több mint hatvan tagja van, akik az eredeti katolikus legényegylet hagyományait őrizve fontosnak tartják a karitatív munkát és a lelki gondozást.

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival mélyebben megismertesse a keresztény értékeket, s ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben jelent alapvető útmutatást Kolping Adolf életpéldája és műve – fogalmazott az elnök. Mint elmondta, az egyesület működésének első időszakában a kultúra támogatása kapott nagyobb hangsúlyt. Mindezt számos civil csoportnak a Kolping Egyesület égisze alatt való létrejötte jelezte, azonban a szociális problémák előtérbe kerülésével az oktatásra helyeződött a hangsúly. Ezt a feladatot a Kolping Szakiskola látja el.

Önbizalom és sikerélmény

A Kolping Katolikus Szakiskola speciális feladatot vállalt magára. Az intézmény létrehozásában nagy szerepet vállalt magára az egyesület. Később a KOMA Alapítvány, majd a Magyar Kolping Szövetség látta el a fenntartói jogokat, amely ma kifejezetten egyházi hatáskörbe tartozik. A város vonzáskörzetében ez az egyetlen katolikus szakiskola, ebből adódóan a szakmunkásvizsgára készülő fiatalok oktatása mellett itt más intézményekhez képest jóval nagyobb hangsúlyt kap az emberi értékek, erkölcsi elvek közvetítése és gyakorlati megvalósítása. Az intézmény legfontosabb feladatai között a sikerélmény biztosítása és az önbizalom megszerzése emelhető ki. A tanulók nagy hányadának egyéni segítségre is szüksége van, ezért az iskola nemcsak a tanulmányi problémákkal törődik, hanem a különböző szociális, segítő intézményekkel is állandó kapcsolatot tart fent. Lehetőségeikhez mérten akár a családi problémákban is igyekeznek segíteni.

Az iskolában jóval nagyobb szerep jut a nevelésnek, mint más középfokú oktatást végző intézményekben. A tantervek arra az alapelvre épülnek, hogy kevesebb ismeretanyagot oktassanak, de azt mélységében jól rögzíthető legyen, hogy a valóban fontos dolgokat ténylegesen elsajátítsák a tanulók. Az oktatott tananyag ennek megfelelően annak az ismeretanyagnak az elsajátítása, amely mindenki számára alapismeret. Tehát kis lépésekben, sok gyakorlással haladnak, hogy a gyengébb tanulók se maradjanak le.

A Kolping Katolikus Szakiskola számos szakmának (például élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, gépíró-szövegszerkesztő, falusi vendéglátó, számítógépes adatrögzítő) biztosít utánpótlást. Mint megtudtuk, az iskola már a 90-es évek óta jó kapcsolatot ápol a párizsi George Brassens Iskolával, mellyel 1995 óta évente csereprogramokban vettek részt diákjaik. Az intézmény testvérkapcsolatban áll egy német katolikus szakiskolával is Lingenben.

A Gyöngyösi Kolping Család Egyesület több alkalommal is részt vett a Feltámadási menet fogadásában. Holló Vilmos a jövőbeli tervekről szólva kifejtette, az egyesület szeretne Gyöngyösön egy keresztény kulturális központot, valamint egy munkásotthon jellegű épületet (nem leszűkítve a munkást a termelő fizikai munkát végzőkre is) kialakítani, ugyanakkor, mint mondta, létezik olyan alternatíva is, amely szerint katolikus művelődési ház lehetne a cél. Ehhez hasonló működő modellel találkozhatunk például Szegeden vagy Székesfehérváron – fűzte hozzá végül az elnök.