Európai tehetségközpont nyílhat jövőre Budapesten

A kontinensen elsőként európai tehetségközpont nyílhat jövőre Budapesten; ennek megalapításáról előreláthatóan 2012 elején az Európai Parlament hoz határozatot - jelentette be Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 22. szabo.daniel

A kontinensen elsőként európai tehetségközpont nyílhat jövőre Budapesten; ennek megalapításáról előreláthatóan 2012 elején az Európai Parlament hoz határozatot – jelentette be Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


Utalt arra, hogy az intézmény megalapításáról az EU oktatási, tudományos és szociális biztosainak hivatalaival is tárgyalnak. A szellemi-módszertani centrumnak tervezett tehetségközpont iránt a kínai szakemberek részéről is nagy érdeklődés mutatkozik – tette hozzá.

Csermely Péter elmondta: két év alatt több mint 26 ezer tehetséget sikerült felfedezni az országban a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program segítségével, amelyet az Európai Unió is támogat.

Terveik között említette, hogy tehetséggondozó táborokat indítanak, ahol 2012 végéig 20 ezer gyermek vehet majd részt a foglalkozásokon, valamint azt, hogy az ország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségének legalább egyharmadában úgynevezett tehetségpontokat hozzanak létre.

Meglátása szerint a géniusz program “népmozgalommá vált, kétszázezer embert érint jelenleg”, kiterjed a Kárpát-medence csaknem egészére; mintegy ezer civil szervezettel és hozzávetőleg ugyanennyi oktatási intézménnyel állnak kapcsolatban, amelyek helyi szinten tehetségpontokat alkotnak. Mint mondta, pedagógusok több tízezres közössége jött létre a tehetségprogram keretében, ők tehetséggondozási képzéseken vettek részt.

Bajor Péter, a Magyar Géniusz Program projektmenedzsere, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója kiemelte: céljuk a tehetséggondozásban dolgozó szakemberek segítése, illetve a tehetségesek hálózatba gyűjtése; 630 tehetségpontjuk van, ezek tíz százaléka határon túli. Ezek a civil összefogások a saját civil alapítványi vagy oktatási intézményeikben gondozzák a tehetségeket.

Kitért arra, hogy tehetségnapokat, konferenciákat is szerveznek, ahol “megmutathatják magukat a tehetségek”. Ezeken az alkalmakon mentorukkal együtt lépnek fel, és bemutathatják tevékenységi területüket.

A majdani tehetséggondozók képzésük során szaktárgyi, módszertani, pszichológiai és pedagógia ismereteket sajátíthatnak el. Öt felsőoktatási intézmény posztgraduális képzést is indított a témában, így a pedagógusok tíz százalékát már elérték. A tanfolyamokon megtanulják a tanárok azt is, hogy “tehetségsegítő attitűdre van szükség” – jegyezte meg.