Ezek a karácsonyi menü gyenge pontjai

Aki nem figyel magára, karácsonykor akár két-három kilót is magára szedhet. Különösen megfontoltan kell összeállítani az ünnepi menüt a szív- és cukorbetegeknek. Tippek egy egészségesebb karácsonyi menühöz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 24. Gyarmati Orsolya

Aki nem figyel magára, karácsonykor akár két-három kilót is magára szedhet. Különösen megfontoltan kell összeállítani az ünnepi menüt a szív- és cukorbetegeknek. Tippek egy egészségesebb karácsonyi menühöz.


Az ünnepi asztalnál szinte mindenki többet eszik a megszokottnál, és bizonyos betegségek esetén ez veszélyes lehet. Aki nem figyel, akár 2-3 kilót is magára szedhet – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Az átlagos ünnepi menü sok családnál a magyar ízlésnek megfelelően még ma is energia- és zsírdús ételekből áll (például rántott hal, rántott hús, francia saláta vagy majonézes krumpli), és persze ezen felül még sokféle sütemény, édesség, ital is kerül az asztalra. Pedig a magyar felnőtt lakosság 50-60 százaléka már egyébként is túlsúllyal küzd.

Akikre különösen veszélyes a túlevés

A túlevés külön veszélyeket rejt, ha valaki szív- és érrendszeri problémákkal küzd, cukorbeteg, vagy a tápcsatorna megbetegedéseinek valamelyikében (például hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos bélbetegségek) szenved. Veszélyeztetettek a máj- vagy epeproblémával küzdők is.

A cukorbetegekre az jelenthet veszélyt, ha túlzott mértékben ingadozik, “ugrál” a vércukorszintjük. Ez rosszullétet okozhat, ráadásul a gyakran ingadozó vércukorszint sietteti az érszövődmények (pl. érelmeszesedés, stroke, infarktus) kialakulását is.

A keringési betegségben szenvedőknek figyelniük kell rá, hogy a túl sok sós étel hatására kórosan megemelkedhet a vérnyomásuk. A túl nagy mennyiségben fogyasztott húsos ételek a köszvényeseknél válthatnak ki erős fájdalommal járó köszvényes rohamot.