Fábry Sándor: Ne várják azt, hogy ne legyek kritikus

Az RTL-től az MTV-hez szerződő showman állítja, hogy nem lesz a politikai vezetők szócsöve, és figyelni fogja, ami az országot foglalkoztatja. Olyanokkal nem fog leülni beszélgetni, akik egyáltalán nem érdeklik, a külföldi sztárok vonzerejében csak mérsékelten hisz, és szeretne kicsit a bulvár felől a komolyabb témák felé lépni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 08. bencze.aron

Az RTL-től az MTV-hez szerződő showman állítja, hogy nem lesz a politikai vezetők szócsöve, és figyelni fogja, ami az országot foglalkoztatja. Olyanokkal nem fog leülni beszélgetni, akik egyáltalán nem érdeklik, a külföldi sztárok vonzerejében csak mérsékelten hisz, és szeretne kicsit a bulvár felől a komolyabb témák felé lépni.


– Legendásan rossz a kapcsolata a sajtóval. Mikor kezdődött ez?

– Épp most próbálok ezen javítani! Ennek a rossz kapcsolatnak azonban mindig oka volt: sorozatban nem az jelent meg, amit én mondtam, nyilatkoztam. Messze nem az volt a megjelent cím, mint amit átküldtek, sokszor más volt a tartalom, így idővel megromlott a kapcsolatom a lapokkal. Odáig romlott ez a viszony, hogy egy bulvárlap még fel is jelentett, mert műsorban Müller Péterrel megittunk egy pohár bort, ami kellékbor volt amúgy, de ők megvárták, hogy beülök az autóba. Utána háromnaponta hívták a kerületi kapitányságot, azt kérdezve, mikor indítanak ellenem eljárást. Ha a bulvársajtó már a feljelentést érzi kötelességének, akkor úgy gondoltam, részemről is vége az udvariasságnak. Ráadásul a családomról nem mesélek soha, és ez is fáj a bulvárnak. Amikor a kislányom megszületett, akkor a környéken újságírók lebzseltek hetekig, a fotósok befényképeztek a lakásunkba, a tőlünk elmenőket kérdezgették. A falut járták, de nem mondták el, hogy újságírók, csak bementek a templomba, büfébe, cukrászdába, pékségbe, mintha turisták lennének, és utánam érdeklődtek. Ez ment hetekig. Az életem közben áttekinthető és egyszerű, nincsenek balhéim – ha viszont nincs botrányom, akkor megpróbálnak kreálni.

– Februárban az MTV-n folytatja. Mikor érezte úgy, hogy el kell hagynia az RTL Klubot?

 

– Ősszel, amikor kiderült, hogy nem lesz műsor. Nincs ebben semmi különös, takarékossági intézkedések voltak a Heti hetes-nél, a Barátok közt-nél is, miközben az RTL műsorpolitikája bizonyos értelemben átalakult. Elárulom, hogy a mi szerződésünk értelmében az Esti Showder-nek mindig a heti főműsoridős átlag fölött kellett lennie. Én mindig csak a csütörtöki adatokat néztem, a TV2-t mindig jól elkalapáltuk, azaz a fő feladatot teljesítettük. Kiderült azonban, hogy a nagyon erős nézettségű Való Világ-gal, a Csillag születik-kel, az X-Faktor-ral nem bírjuk a versenyt házon belül. Amúgy ezeket a műsorokat Amerikában sem rakják valóságshow-kkal, tehetségkutatókkal szembe. Nem nagyon vesztettünk nézőket, mert egy-két kivételtől eltekintve hoztuk a 30-32 százalékot, ami azt hiszem, elég tisztes. Úgy gondolom, hogy egy karbantartott, működőképes produkcióról volt szó, de nem voltunk könnyű helyzetben: Cserhalmi Gyuri például tíz év kérés után adta be a derekát, de a nézettségben ráfizettünk. Ez a helyzet egy kereskedelmi televízióban. Az úszóktól, az öreg rockerektől nézettségben például többet vártunk.

– Hogyan alakult volna át az RTL-en a show?

– Volt olyan kérés az RTL felől, hogy legyünk később, legyünk rövidebbek, legyünk hetiben, de közben vegyünk le a költségvetésből harminc százalékot. Végül ott tartottunk, hogy a megszokott hossz helyett legyen negyvennyolc perc a műsor, tizenkét perc reklámmal. Eleinte ez még nem is tűnt annyira rossznak, mert az köztudomású, hogy a vendégek zöméért én nem is nagyon rajongtam annyira. Az egész váltást a körülmények hozták végül. Azt gondoltam, hogy ha ebben az évben nincs műsor, akkor csak 2012 márciusában lesz, ami viszont nekem kilenc hónap kihagyást jelent. Én tizenhárom évig az ország első számú csatornájának voltam első számú arca. Ezt nem én fogalmaztam így meg, hanem Palik László. Az ember így nem szokott magáról beszélni, de a tények azért tények, én meg elvártam volna, hogy ezt a kiesett pénzt valahonnan előkaparják. Azt mondtam magamban, hogy megpróbálnám a közszolgálati médiát, és ezt közöltem is Kolosi Péterrel. Én senkinek nem tárgyaltam a háta mögött, mindenki mindent tudott. Az RTL Klub programigazgatójától megkérdeztem, hogy lát-e esélyt egy baráti elköszönésre, miután úgy éreztem, hogy a Showder ebbe a műsorstruktúrába már nem illik bele, miközben üzletileg nekik már nem éri meg annyira. Bíztam a baráti szakításban, hiszen tizenhárom év nem kis idő, és azt hiszem, várni kell arra, hogy valaki ezt utánunk csinálja. Tapogatóztam tehát más felé, és egyértelmű volt nekem, hogy Kovács Kristóffal megyek át.