Facebook – nyitott könyv a család is?

A magyar parlamenti pártok vezetői igazi webkettes felhasználóként kiválóan élnek a Facebook adta lehetőségekkel. Kommentelnek, videóüzenetekben mondják el véleményüket támogatóiknak és tájékoztatják a médiát. A Családháló annak járt utána, vajon milyen szinten vonják be közszereplőként családjuk életébe szimpatizánsaikat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 31. bencze.aron

A magyar parlamenti pártok vezetői igazi webkettes felhasználóként kiválóan élnek a Facebook adta lehetőségekkel. Kommentelnek, videó üzenetekben mondják el véleményüket támogatóiknak és tájékoztatják a médiát. A Családháló annak járt utána, vajon milyen szinten vonják be közszereplőként családjuk életébe szimpatizánsaikat.


A közel 140 ezres rajongói táborral bíró miniszterelnök helyzetéből fakadóan jóval nyitottabban áll ehhez a kérdéshez társainál. Ráadásul felesége, Lévai Anikó hosszú évek óta az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete. Orbán Viktor öt gyermek édesapja, és erről a fotógalériákban több helyen is meggyőződhetünk. Legutóbb az október 23-i állami ünnepségen mondott beszéde előtti utolsó percekben készült fotósorozat bizonyítja, a család nem otthon, televízión keresztül követi az eseményeket. Augusztus végén például a Tranzit Fesztiválon készült fotón két lányával ölelkeznek, de az albumokat nézegetve több alkalommal is találkozhatunk családi fotókkal.


Orbán Viktor és családja az Országházban

A kisebbik kormánypárt vezetője, Semjén Zsolt szintén nős, három gyermekük született. Igaz, erről elsősorban honlapjáról szerezhetünk tudomást, a facebook profil bejegyzései és fényképalbumai ugyanis kizárólag közéleti szerepvállalására korlátozódnak.

Nemzeti radikalizmus és a tank

Több mint 44 ezer lájkot gyűjtött profilján Vona Gábor, aki honlapján írt önéletrajzában sokat és részletesen mesél családja felmenőiről, jelenlegi családjáról azonban szinte semmit nem tudunk meg. Az érdekesség rovatban pusztán annyi szerepel: nős, és élete legemlékezetesebb pillanatának gyermeke születését tartja. Benedek a Facebookon is rendszeres szereplő, legutóbb egy néhány napja posztolt képen egy tank előtt ácsorog. A fotót mintegy százan meg is osztották ismerőseikkel. Ugyancsak élénk érdeklődést váltott ki (közel 2000 lájk, 100 hozzászólás) az a kép is, ahol Vona Gábor kisfával egy hatalmas dinoszaurusz előtt feszít. Az egyik kommentelő például úgy fogalmazott: „uh, már megijedtem, hogy Lendvai Ildikóval pózolsz.”


Vona Gábor kisfia

A 37 éves Mesterházy Attila MSZP-elnök és felesége, Szilvia a gimnáziumi évek kezdetétől ismerik egymást. Házasságuk gyümölcse két gyermek: Attila hét, Kata pedig hat éves. Mesterházy Attila minderről honlapján vallott, és bár a Facebook profiljában nőnap alkalmából egy kisfiúval szerepel az egyik fotón – egy kommentelő gratulált is a fiához -, a képaláírásban nem tett utalást a kisfiú személyére, így nem lehet eldönteni, kivel is található a fényképen.  

Nem mindenhol divat

A parlamenti sorban a Lehet Más a Politika következik, ám miután a pártot egy tizenhárom tagú választmány vezeti, ezért a választásunk a frakcióvezetőre, Jávor Benedekre esett. Blogján olvasható önéletrajzában nem ejt szót családi állapotáról, azonban parlamenti CV-jéből kiderül, múzeumpedagógus feleségével él. Több tucat profilján található fotói közül azonban nem találtunk családi ihletettségűt.


Gyurcsány Tamás a Balatonon

Bónuszként rápillantottunk egy volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció pártelnökének profiljára is. A több mint húszezres rajongótáborral rendelkező Gyurcsány Ferenc személyiségéből fakadóan hálás alany: találtunk képanyagot a főzésről, a háziállatokról, a sziklakertről és természetesen a családról is. Megtudhattuk például azt, hogy Tamás fiával szívesen hajózik a Balatonon.

Fotók: Facebook