Felesleges pénzkidobás?

Több olyan óvodai és iskolai biztosítás-hirdetéssel találkozni, amelyben nem teszik egyértelművé, hogy az általa reklámozott biztosítás csak kiegészítés, hiszen az állam is biztosítja a fiatalokat. Kidobott pénz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 10. szabo.daniel

Több olyan óvodai és iskolai biztosítás-hirdetéssel találkozni, amelyben nem teszik egyértelművé, hogy az általa reklámozott biztosítás csak kiegészítés, hiszen az állam is biztosítja a fiatalokat. Kidobott pénz?


Immár lassan tíz esztendeje – 2003 óta – minden 3 és 18 év közötti gyermekre köt balesetbiztosítást az állam, erről azonban a szülők döntő többsége nem tud.

Ezért is történhet, hogy az óvodai és iskolai hirdetőtáblákon rendre megtalálható biztosítás-hirdetőknek jó eséllyel sikerül üzletet kötnie, noha nem lenne rászorulva egy szülő sem. A szolgáltatások persze eltérőek, hiszen az állam által megkötött kontraktrus egyfajta alap védelmet biztosít csupán, míg a magánszolgáltatók palettája ennél szélesebb.

Az elterjedtségét jól példázza, hogy 2007 és 2009 között csupán minden balesetet szenvedett tizenkettedik gyermekek után igényeltek a szülők kártérítést.

Nézzük, mi mindent tartalmaz az állami biztosítás!

Az állam 2010-től 2012 végéig az Allianz Biztosítóval szerződött, a biztosítás díja évi 49 forint gyermekenként.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület által kiadott  Kosár magazinban megjelent adatok szerint
jelenleg 1,6 millió 3 év 18 év közötti gyermeknek nyújt biztosítási védelmet az Allianz az állami biztosítás keretében. Körülbelül 380 ezren rendelkeznek magánbiztosítással az államilag finanszírozott gyermekbiztosításon kívül. Ezek közül – jegyzik meg – a Generali Szimba nevű csomagjával biztosított gyermekek száma nagyjából 280 ezer, így elmondható, hogy jelenleg ez a legnépszerűbb gyermekbiztosítás a magyar piacon.

Mi a különbség?

A legfontosabb különbség az állami és a máshol köthető biztosítások között, hogy előbbi csak csonttöréskor (3000 forint), baleseti maradandó egészségkárosodáskor (300 ezer), illetve baleseti halál esetén (200 ezer forint) fizet.

A magánbiztosítóknál az éves díj jellemzően pár száz forinttól 10 ezer forintig terjed, természetesen az összegtől függően fizetnek a különböző baleseteknél. Fontos, hogy palettájuk sokkal szélesebb: csonttörés; baleseti műtéti térítés; baleseti kórházi napi térítés; kórházi napi térítés; égési sérülés; baleseti költségtérítés; baleseti maradandó egészségkárosodás ; közlekedési baleseti maradandó egészségkárosodás; baleseti halál  és közlekedési baleseti halál.

Amennyiben tehát kevésnek ítéljük meg az állami biztosításban foglaltakat, természetesen köthetünk kiegészítő biztosításokat, mindenesetre érdemes tudni, hogy gyermekeink nem