Felnőtt a feladathoz

Idén először osztottak Junior Prima díjakat „népzene és közművelődés” kategóriában. A tíz fiatal elismert között van Eredics Salamon, akit elsősorban a Söndörgő Együttesből ismerhet a közönség, a fiatal muzsikus azonban egyre keresettebb a komolyzenészek legfelsőbb köreiben is. A furulya bajnoka lapunknak elárulta, miért választotta e hangszert, valamint arra is fény derül, mire fordítja pénzjutalmát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 21. szabo.daniel

Idén először osztottak Junior Prima díjakat „népzene és közművelődés” kategóriában. A tíz fiatal elismert között van Eredics Salamon, akit elsősorban a Söndörgő Együttesből ismerhet a közönség, a fiatal muzsikus azonban egyre keresettebb a komolyzenészek legfelsőbb köreiben is. A furulya bajnoka lapunknak elárulta, miért választotta e hangszert, valamint arra is fény derül, mire fordítja pénzjutalmát.


Nem nehéz zenészt faragni olyan emberből, aki úgy nő fel, hogy játékok helyett hangszerekbe ütközik a szülői ház minden szegletében. Ilyen környezetből jön Eredics Salamon. Egészen kicsi még, amikor az édesapját és nagybátyját is soraiban tudó Vujicsics Együttes a családi fészekben tartja próbáit, kicsivel nagyobb, amikor a frissen alakuló – szintén főleg családtagokból verbuválódó – Söndörgő Együttes is e falak között bontogatja szárnyait.

Törvényszerű volt, hogy zenéljek – meséli -, hiszen szüleim, rokonaim, testvéreim is ezt tették, én sem akartam kimaradni.

Persze kisebbik bátyjával, Benjáminnal egyetemben fel kellett „nőnie” a feladathoz, hiszen kezdetben csak a délszláv számokat próbáló nagyok lába alatt sertepertélhettek, hangszerhez nemigen jutottak. Emlékezetes, hogy a szentendrei Vujicsics-téren ekkoriban duót alkotva állt ki „kalapozni” a két kicsi, itt tanulták be azokat a dallamokat, melyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy beszállhassanak a nagyok közé.

A népzenészek hagyományosan több hangszert is képesek professzionálisan megszólaltatni, így van ezzel Salamon is (furulya, tambura, harmonika), de fő hangszerének mégis a furulyát nevezi meg. A kezdeti „kalapozós” korszakot hamar háta mögött hagyva klasszikus zenészként indul, konzervatóriumot is végez, de mellette a főszerepet a közben egyre komolyabbá növő Söndörgő Együttes kapja.

Salamon ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének negyedéves hallgatója (Master I. évf.), karrierje pedig nagy ívet kezd venni. Az együttessel a világ egyre több pontjára jut el, közben pedig nívós komolyzenei projektek vendégművésze: szólistája volt a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak, de dolgozott együtt Kocsis Zoltánnal is. A műfajok és hangszerek között is vándorló zenész a jövőt főképp a Söndörgővel képzeli.

Amikor példaképekről faggatjuk, nem nagyon tud mit mondani, hisz sok van, kis gondolkodás után úgy összegez: sokak pályafutását követi, tele van lemezekkel a népzenétől kezdve a jazz-en át a komolyzenéig. Ha van zene, amelyben nem jártas, akkor az a könnyű műfaj.
Az ifjú zenész nagyon boldog, hogy a népzene az utóbbi években kezd visszatalálni régi erejéhez, úgy gondolja, a díj tovább erősíti ezt a folyamatot. És, hogy mire költi a tisztességes pénzjutalmat? „Megpróbálok okosan a seggére verni” – mondja nevetve.

***

Eredics Salamon

Első sikerei: nyolcévesen a III. Országos Zeneiskolai Furulyaverseny különdíj, 11 és 14 évesen ugyanezen a versenyen I. helyezést ért el. 2004-ben Székesfehérváron, a IX. Országos Kamarazenei Versenyen pedig arany minősítést kapott.
Alig tízévesen a Szentendrei Kamarazenekarral, valamint a Közép-Európai Kezdeményezés Ifjúsági Zenekarával adott hangversenyt Olaszországban. 2004-ben közreműködött a Budapesti Régi Zene Fórumon, 2005-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként lépett fel a Zempléni Művészeti Fesztiválon. 2011-ben közreműködik a Kaposfest koncertjein.
2003-tól rendszeres közreműködője a Sonora Hungarica Consort régizenei együttesnek és a Sebastian Blockflöte Quartetnek.
A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, régizene (blockflöte), és népzene (tambura, harmonika) szakokon folytatta tanulmányait. Tanárai: Lachegyi Imre és Eredics Gábor. Ezzel párhuzamosan  Anneke Boeke mesterkurzusait látogatta.
2006-ban a IV. Országos Középiskolai Kamarazene verseny nívó díját, ugyan ebben az évben a Vácon megrendezésre kerülő I. Népzenei Verseny kiemelt arany díját nyeri.
2007-ben a III. Országos Középiskolai Blockflöte verseny 3. helyezettje és Czidra László díjasa.
2004-től tagja a Söndörgő Együttesnek, amellyel sokat koncertezik Magyarországon és külföldön. A zenekarban furulyán, tamburán és harmonikán játszik. Az együttes negyedik lemezét 2010-ben a Harmonia Mundi is megjelentette és terjeszti a világ 60 országában.  
Idén szerzett művész diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén, és jelenleg a mesterképzés első éves hallgatója.