Fennmaradásunk egyetlen lehetősége a család

A családot és annak erősítését nevezte a magyarság fennmaradása szempontjából is az egyetlen lehetőségnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára szombaton Pécsen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 10. szabo.daniel

A családot és annak erősítését nevezte a magyarság fennmaradása szempontjából is az egyetlen lehetőségnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára szombaton Pécsen.


Soltész Miklós a nagycsaládos egyesületeknek a házasság világnapja alkalmából szervezett rendezvényén azt mondta, hogy a család intézménye az emberek többségénél sikeresen működik. Így azt minden örömével, szépségével, de nehézségével együtt is lehet vállalni, tanulságait fel kell dolgozni és továbbadni.

Úgy vélte: a házasság és a családalapítás nemes cél, amely “mindenkinek benne van a génjeiben”, és nem kell törődni, de lehet küzdeni azokkal, akik ezt felül akarják írni.

Soltész Miklós utalt “az Észak-Amerikában és Európában is terjedő családellenes propagandára és cselekedetekre”, amelyekre szavai szerint Európa különböző részeiből, s innen, a Kárpát-medencéből is azt üzenhetjük, hogy “a család és annak erősítése a megmaradás egyetlen lehetősége”.

Az államtitkár úgy ítélte meg, a családért, a családalapításért érdemes tenni, küzdeni. Példaként a pisai ferde tornyot említette, amelynek megmentéséért nem küzdöttek volna évszázadokon át, az olasz város valószínűleg nem tett volna szert a mostanihoz hasonló ismertségre, népszerűségre.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a magyar kormány törekvései is a házasság és a családtámogatás irányába hatnak, ezt az elmúlt években számos intézkedés, tévéműsor és egyebek mellett plakát is bizonyította.

A szociális és családügyi államtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ezen intézkedéseknek is köszönhetően tavaly az év első kilenc hónapjában az azt megelőző év hasonló időszakához képest 3,6 százalékkal több gyermek született, és 2012 első tíz hónapjában 5,9 százalékkal csökkent az abortuszok száma, a nők foglalkoztatottsága pedig a 2010-ben mért 50,6 százalékról 53 százalékra emelkedett.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy baj lehet azok önértékelésével, akiknek lehetőségük lenne rá, de nem kötnek házasságot. Hozzátette: a házasság bevált életforma, nem szorul reformra.

A rendezvény keretében Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere leplezte le a házasságot és a családot jelképező életfát, egy szőlőt ábrázoló faragott faoszlopot. Erre a résztvevők nemzetiszínű szalagokat kötöttek.

A házasság világnapja 1981-ben Amerikából indult útnak. A február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy noha a házasság a mai világunkban több helyen válságba került, léteznek jó, boldog és tartós házasságok is.

Magyarországon 2000-hez képest 2012-re a házasságkötések száma 25,9 százalékkal, mintegy 35 ezerre, a válásoké pedig 2,7 százalékkal csökkent.