Férfi-női meccs: verekszünk vagy tépelődünk? – Pál Feri előadása

A két nem közti különbségek a problémák megoldására. Feri atya különösen a nőket szólítja meg ezen az alkalmon. A szexuális zavarok gyökeréről is tudomást szerezhetünk. A cikket elolvasva nyugodtan  lemondhatunk arról a feltevésről, hogy katolikus pap nem tud elég jó tanácsot adni a házasélet kérdéseiben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 20. bencze.aron

A két nem közti különbségek a problémák megoldására. Feri atya különösen a nőket szólítja meg ezen az alkalmon. A szexuális zavarok gyökeréről is tudomást szerezhetünk. A cikket elolvasva nyugodtan  lemondhatunk arról a feltevésről, hogy katolikus pap nem tud elég jó tanácsot adni a házasélet kérdéseiben.


Vajon miben gyökerezik a lelki jól-létünk? Az I. világháború előtt született nőknek mindössze 1%-a volt depressziós. Míg a II. világháború után születetteknek 60%-a.  Az anyagi jólét és a depresszió tehát köszönőviszonyban sincsenek egymással. A következőkben arra keressük a választ, miért fordul ez elő kétszer olyan gyakran a nőknél?

A kezdetek

A kislányoknak jobb soruk van 6-7 éves korukig, tenyéren hordozzák, babusgatják őket. Míg a fiúk, ha elpityerednek, egyből megkapják: „anyámasszony katonája, szedd össze magad!” Iskoláskorban, a lányokat elkezdik kontrollálni, segítsen otthon, stb. A kissrácok nagyobb cselekvési szabadságot kapnak, pl. verekedhetnek.

1. Tanult tehetetlenség

A mérések szerint, amikor a nők később küzdőtérre kerülnek a férfiakkal a sikerért, minél intenzívebb a harc, annál kevésbé hisznek benne, hogy sikerülhet. Ezt nehezíti, hogy korábban nem kellett férfiakkal küzdeni – nem vagyunk rá evolucionálva. Mégis fegverzet hiányában ma folyik a nemek közti harc. Talán, ha a férfiak társnak tekintenék őket, nem akarnának küzdeni. Egész más viszont a nő, amikor női feladatokkal kell egymás közt versengeniük. „Kikaparom a szemed!”

Világ csúfja

Erickson újabb esetete. 21 éves nő jelentkezett nála, apa, anya, nővér halott. Az apja részeges volt, verte, anyja még jobban utálta. Nővérével egy garázsban éltek, szerették egymást. Erickson ráérzett, hogy barátságtalanul kell viselkednie, hogy kifejezze őszinteségét. – Milyen magas ön és mennyit nyom? – 148 cm és 113 kiló. – Ön nem egy szimpla, kövér, undorító fajankó. Ön a legkövérebb zsírvödör, akit valaha láttam! Kétszer olyan széles mint magas.Tudnia kell az igazságot mielőtt segíteni akar magán.

Majd javasolta, hogy antropológiai könyveket lapozgasson, mennyi ronda ember él, akik mégis férjhez mennek. Később menjen el a templomba, nézzegesse a házasodókat és egy hétig csodálkozzon ezen. A páciens egyetértéssel tért vissza. Ezután a kozmetika történetét kellett olvasgatnia, mi képviseli a szépséget az emberi szem számára. A következő alkalmon rémes, pöttös ruhában jelent meg. Azt a feladatot kapta, hogy menjen el ruhaboltokba és kérje ki az eladók véleményét.

Végül Erickson feltette a kérdést: – Kisgyerekként 9 kilós volt, miért kell ehhez még 100-at hozzádobnia? A hölgy valóban semmi okát nem találta. Egy év alatt lefogyott 67 kilóra, rendbetette a fogait. Mikor férjhez ment 49 kiló volt. A tanult tehetetlenséggel tehát tudunk mit kezdeni.

2. Tépelődés

Másként kezeljük a problémákat. A férfi, ha valami baja van, leissza magát, megver valakit, esetleg őt rakják el – szóval jól elvan. A nők túl sokat gondolkodnak, kérődznek a problémán, ez indítja el őket a lejtőn a depresszió felé.

Híres terapeutánk írta le. Egy asszony gyűlölte a férje rokonait, gyakran meglátogatták, bejelentés nélkül. Odáig, hogy gyomorfekélyt kapott. Erickson azt javasolta, mielőtt jönnek, igyon meg egy pohár tejet, és amikor a rokonok benéznek, hányjon a padlóra. Nem kívánhatták tőle, hogy felmosson maga után így megtették helyette. Ez párszor megismétlődött, majd a rokonok elkezdtek bejelentkezni mielőtt érkeztek. „Azt hiszem, ma rendben vagyok” – mondta. De tévedett, így megint moshatták utána a padlót. A rokonok pár hónap alatt felhagytak vele, hogy átjáróháznak tekintsék, a nőnek pedig elmúlt a gyomorfekélye. Később ő hívta meg magához néha a vendégeket. Ha elege volt belőlük, elég volt egy fájdalmas arc és a hasa megsimogatása.

3. Elfojtott indulatok

A nők depressziójának fontos forrása: a soványság kultusza. Folyamatos fogyókúra. Az olyan testalkat idealizálása, mely a nők 95%-a (!) számára elérhetetlen a kutatások szerint. Ez kialakít egy rendszert: az evéshiány miatt levert leszel, a májfunkciód tönkremegy. Hívhatod tisztítókúrának. De akkor te egy depressziós tisztítókúrán veszel részt. Mivel a cél elérhetetlen, a nő állandóan elégedetlen. Persze nem a gátlástalan kaja a megoldás. Akkor mi?

Szülés után nők és férfiak nagyon nehezen vagy nem is tudnak a megszokott szexuális magatartáshoz visszatérni. Van egy alapkultúránk, amiben 95% elégedetlen, de fenntartjuk az ideált. Szülés után a nő még messzebb kerül a vágyott ideáltól. Ez nem lenne baj, ha magát szépnek tudná tartani. Visszafordíthatatlannak érzi, nem látja magát kívánatosnak.  Miközben a férfi ezt gondolja: „Hagyd már abba és gyere”! A háttérben tehát nem a férfi kritikája van, hanem egy nagyon erős női fanázia. Ennek rettentő kapcsolati következmények vannak, amit úgy tematizálunk hogy a férj megcsalta a feleségét. De a rendszer részeként csalta meg!

Mélyüljünk el az ágyban és az életben!

Ez azért is fontos, hogy elejét vegyük a szexuális zavaroknak, melyek 2 alapvető lábon állnak:

– fokozott önmegfigyelés: kívül helyezkedsz magadon, önfeledt szexuális élet helyett. „Hogy nézek ki, most szültem!”
– negatív érzelmek: szorongás, megvetés, harag.  Biológiai alapon ellehetetlenítik az orgazmust.

Az önátadás, nem csak ebben segít, hanem életünk sok dilemmájában, melyeket a felszínesség jellemez. Pl. gyerek vagy karrier?
Nem az a baj, hogy hogy fog beleférni mind a kettő, hanem az elmélyülés: „Na most kifutom picit magam”. Ha a túlzottan versengünk a férfiakkal vagy ideált kergetünk, eltávolodunk valódi női önmagunktól. Az elmélyültség által viszont meghallhatjuk a belső női természet hangját ami elfogadáshoz vezet.

Magasztos életprogram magunkra találni. Minden probléma, amit elmondtunk természetes, mi pedig úton vagyunk…