Finomság és figyelem a Gyermekek Világnapján

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 20. czefernek.lena

A Gyermekek Világnapját 1954 óta rendezik meg szerte a világon, melynek legfőbb üzenete a létminimum alatt élő családok felemelésének fontossága. Az UNICEF kezdeményezésére ezen a napon megemlékeznek a fejlődő országokban élő gyermekek nehéz helyzetéről, 1959 óta pedig ez a gyermekek jogainak napja is. A világnapon résztvevő civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére.


Bár a médiából napról napra szembesülhetünk vele, mégis sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szegénység, az éhezés és a nélkülözés főként csak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti. Fontos azonban tudnunk, hogy a jelenség a fejlett országokban is fellelhető, méghozzá megdöbbentő mértékben a jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, de a vidéki kistérségekben is.

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány már több mint 20 éve tevékenykedik hazánkban. Bár a szervezet elsősorban karácsonyi ételosztásukról híres, érdemes megjegyezni, hogy az egyetlen olyan magyar népkonyha, amely tápláló, a környezetre és az emberi szervezetre egyaránt tekintettel levő vegetáriánus ételeket szolgál fel.

Gyermekétkeztetési programjuk részeként ezúttal játékgyűjtési akciót indítottak, és egy civil együttműködés keretében a Fiatal Európaiak Magyarországi Egyesületével (JEF), 60 kiemelten nehéz sorsú családot lepnek meg ajándékaikkal. A Gyermekek Világnapján a BMSZKI Családok Átmeneti Otthonában játékot és édességet osztanak a kicsiknek, sőt zenés programmal, foglalkozással, lufihajtogatással is készülnek.

A játékosztás mellett, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Bokréta Gyermekotthon felkérésére reagálva, a héten indították útjára gyermekétkeztetési együttműködésüket, ahol ezentúl, minden nap további 40 fő ellátásában vesznek részt.

Az Ételt az Életért, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének élelmezési programja, a Földgolyó egyik legnagyobb és legátfogóbb karitatív szolgálata. Az alapítvány önkéntesei óriási erőt látnak a civil szférában, a civil szervezet elmondásuk szerint ugyanis egy eszköz kell legyen, valódi közvetítő közeg a segítő és a segítségre szoruló fél között. Bár a szervezet szinte minden jelentős világnap alkalmából különleges akciókkal készül a nélkülözőknek, mégis náluk minden egyes nap Élelmezési Világnap. A hétvégén megrendezett országos Örökségnapok alkalmából pl. kulturális és vallási programokkal készültek a közösség tagjai, ám a legfontosabb kulturális örökségüknek az elesettek segítését és a más élőlények iránt való kegyességet tekintik.