Fogamzásgátló = vérrögképződés?

Évente 20 nő hal meg a fogamzásgátlók következtében kialakuló vérrögök miatt, állítja a francia egészségügyi hatóság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 01. Gyarmati Orsolya

Évente 20 nő hal meg a fogamzásgátlók következtében kialakuló vérrögök miatt, állítja a francia egészségügyi hatóság.


A fogamzásgátló tabletták évente nagyjából 2500 vérrögért és 20 ember haláláért felelősek, Franciaországban. A Gyógyszerek és Gyógyhatású Készítmények Biztonságosságáért Felelős Nemzeti Ügynökség (ANSM) kutatása szerint a terhességet megakadályozó tabletták egyik mellékhatása a trombózis, azaz vérrörgképződés.

A vérrögök halálosak lehetnek, hiszen stroke, illetve szívinfarktus kialakulását okozhatják.
A 20 halálesetből 14- et harmadik és negyedik generációs tabletták okoztak, vagyis olyanok, amelyeket az elmúlt két évtizedben dobtak piacra, míg a fennmaradó hat esetért első és második generációs pirulák a felelősek, írja a Daily Telegraph.

Franciaországban a világon a legmagasabb a fogamzásgátló pirulák használata. 2011-ben közel 4,27 millió nő szedett ilyen tablettát. Nemrég a Dianette nevű hormontablettáról bizonyosodott be, hogy vérrögképződést okoz, emiatt be is tiltották a forgalmazását Kanadában eddig tizenegyen haltak meg ettől a gyógyszertől.

Az Európai Gyógyszerügynökség, amely az egész kontinensen szabályozza a gyógyszerforgalmazást a múlt héten jelentette be, hogy felülvizsgálj a Dianette összetételét.
Az Egyesült Királyságban azután kezdték fontolóra venni a Dianette forgalmazását, hogy több nő, köztük a 16 éves Shannon Deakin is meghalt. Shanonnak háziorvosa írta fel a Dianette-et, a lány pedig négy héttel a gyógyszer szedésének megkezdése után meghalt mélyvénás trombózis következtében. A Dianette-et egyébként évente 62 ezer angol nőnek írják fel, elsősorban a PCOS-szindróma kezelésére azért, hogy helyreálljon a nők hormonháztartása, és ne tengjen bennük túl a férfihormon.

A Dianette két fő hatóanyaga  a cyproterone (a progesteron hormon egyik fajtája) és az ethinylestradiol (ösztrogénhormon), amelyek együtt hatásosan nyomják el a tesztoszteront. Mivel a progesteron megakadályozza az ovulációt, a Dianette fogamzásgátlóként is jól működik, viszont azt csak kevesen tudják, hogy az összes forgalomban lévő fogamzásgátló közül a Dianette-ben található progeszteron típusa a legveszélyesebb a vérrögképződést illetően. Más fogamzásgátlóknál a vérrögök megjelenésének a kockázata éppen 50 százalékkal kevesebb.