Gyereket ide ne! – Íme Budapest legrosszabb játszóterei

Kutyagumi, veszélyes elemek, lehasznált játékok és fenyegetettség: játszóteres tipplista, ahová ne vidd el gyerekedet címmel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 06. bencze.aron

Kutyagumi, veszélyes elemek, lehasznált játékok és fenyegetettség: játszóteres tipplista, ahová ne vidd el gyerekedet címmel.


A listára elsőként érkező játszóterek mind a VII-VIII. kerületből érkeztek, elképesztő, hogy a legzsúfoltabb városrészek mennyire gyengén állnak zöld- és játszófelületetek terén (Teréz- és Erzsébetvárosban például öszesen 5-5 darab játszótér van). Ami van, annak egy része szemmel láthatólag pusztán a városházi statisztika javítását célozza, és ezeken persze nem tilos a dohányzás,a biztonsági őr nem feltétlen a látogatóval van, és a frissen EU-konform játékok hamar megadják magukat a tömeg nyomásának.

Mátyás tér

Igen, ez az a hely, ahol még fotózni is csak lopva lehet, sőt, néha még azt sem. Ez esett meg például velünk, amikor erre jártunk, de a játszótérkereső lelkes és harcedzett játszótér-gyűjtői is inkább hajtottak tovább a 99-es buszon, mintsemhogy ki mertek volna szállni. Az amúgy eredetileg szépen felújított tér közvetlen közeléből ugyan már jópár éve eltávolították az igazi kocsisort, a környék házai még mindig sokmindenről tudnak mesélni. Csakúgy, mint a téren üldögélők.

Nem ajánljuk.

Ferdinánd-híd

Ó, azok a gyönyörű gondolatok a Podmaniczky utca sétálóutcává varázslásáról… (mert ilyenek is voltak) hát, valószínűleg soha senki nem is gondolta komolyan. Viszont ide álmodott az önkormányzat egy olyan játszóteret, ahol hintázni csak akkor szabad, ha nem jön a troli (különben Pistike konkrétan beszállhat a buszba, ha nyitva van az ablak), ahol a kutyáknak a térre több joguk van, mint bármilyen gyereknek, és ahová csak olyanok viszik a gyerekeiket, akik végső kétségbeesésükben menekülnek a három hete ebédre érkezett anyós elől. És ők is sietve távoznak.

Nem ajánljuk.

Almássy tér

Egy újabb klasszikus a 7. kerület gyöngyszeme. Az egykor szebb napokat látó szabadidőközponttal szemben lévő tér szintén gyönyörűen fel volt újítva pár évvel ezelőtt, de a környékbeli hadak, és főleg a nem rendeltetésszerű használat igen megviselte az eszközöket és magát a teret. Bár eredetileg nagyon jó játékok voltak, a Játszótérkereső oldalán Zsuzsi így fogalmaz az Almássyról: “Rettenetesen szemetes, és nincs igazán karbantartva. A körbekerített ‘sün’ kerítése például teljesen szét van szaggatva, így nem csak ronda, de balesetveszélyes is.”

A téren állandóak a szotyihalmok, nem ritka az emberi ürülék, pedig a környéken sok a gyerek, lenne kinek itt játszania… Talán érdemes lenne beruházni egy-két biztonsági őrbe. Persze nem biztos, hogy az segítene.

Bátraknak ajánljuk, de ők se kössenek bele senkibe!