Gyermekelhelyezési ügyekben kötelező lesz a mediáció

Gyermekelhelyezési, családjogi ügyekben a jövő évtől már kötelező lesz a bíróságokon a mediáció alkalmazása - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Körmenden, a vasi bíróságok bírói értekezletét követő sajtótájékoztatón. Handó Tünde közölte: a mediáció egy olyan szolgáltatást jelent, amely hozzásegítheti az állampolgárokat ahhoz, hogy a vitáik minél előbb és megnyugtató módon rendeződjenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 12. Gyarmati Orsolya

Gyermekelhelyezési, családjogi ügyekben a jövő évtől már kötelező lesz a bíróságokon a mediáció alkalmazása – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Körmenden, a vasi bíróságok bírói értekezletét követő sajtótájékoztatón. Handó Tünde közölte: a mediáció egy olyan szolgáltatást jelent, amely hozzásegítheti az állampolgárokat ahhoz, hogy a vitáik minél előbb és megnyugtató módon rendeződjenek.


Gyermekelhelyezési ügyekben, ha egy bíró hoz döntést, akkor az egyik fél mindig vesztesnek érzi magát, és éppen ezek az ügyek azok, amelyeknél az indulatok a legmagasabbra csapnak – tette hozzá. Kiemelte: a mediációnak mindig arra kell irányulnia, hogy az ügyfelek között elfogadható egyezség szülessen, a bíró pedig a mediátor, közvetítő szerepében ennek elősegítésére hivatott.

Handó Tünde kitért arra: Mediációs panoráma címmel június 14-15-én Kőszegen és Szombathelyen nemzetközi konferenciát rendez a Bírók a Mediációért magyarországi szekciója, ez azt jelzi, hogy a vasi bíróságok a mediációban is az élen járnak.

Az OBH elnöke a Vas megyei bíróságok munkáját értékelve a szakszerűséget, az ítéletek megalapozottságát és a fellebbezések alacsony számát emelte ki.

Közölte, országosan kiemelkedő, hogy tavaly a büntetőügyekben a Szombathelyi Törvényszék ítéletei közül egyet sem helyezett hatályon kívül a fellebbviteli bíróság, a Győri Ítélőtábla, a felterjesztett ügyek 41,7 százalékában pedig helybenhagyta a korábbi ítéletet. A helyi bírósági szinten a polgári peres ügyekben a fellebbezési arány a befejezett perekhez viszonyítva mindössze 4,8 százalékos, ami szintén kiemelkedő eredmény – tette hozzá.