Ha apa Németországban dolgozik – hogyan jár a családi ellátás?

Mi a teendő, ha az apa Németországban dolgozik, és ott is biztosított, a család – az anyuka és a kisgyerekek – pedig továbbra is Magyarországon élnek. Jogosultságot szerezhetnek a német családi ellátásokra? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 17. szabo.daniel

Mi a teendő, ha az apa Németországban dolgozik, és ott is biztosított, a család – az anyuka és a kisgyerekek – pedig továbbra is Magyarországon élnek. Jogosultságot szerezhetnek a német családi ellátásokra? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Manapság már egyre gyakoribb az, hogy a családfő külföldön vállal munkát, és az ott keresett jövedelméből tartja fenn az otthon maradt családját. Ilyenkor érdemes tudni azt, hogy az egyik szülő külföldi munkájának jóvoltából nem csak a magyarországi ellátásra jogosult a család.

Hogy hogyan lehet ez?

Az Európai Unió nem szabályozza a családtámogatási és szociális juttatások kérdését, az minden ország saját hatáskörébe tartozik. Az egyes tagállamok saját maguk határozzák meg a családtámogatási és szociális juttatások és az ezekre jogosultak körét. Az EU rendeletei révén koordinációra törekszik, amelynek célja a tagállami rendszerek különbségéből adódó hátrányos helyzetek elkerülése, a megszerzett jogosultságok elismerése és megtartása, illetve a visszaélések megakadályozása. A különböző ellátások tagállamok közötti koordinációja a 883/04/EK és a 987/09/EK rendeletek alapján valósul meg.

A 883/04/EK uniós koordinációs rendelet alapján egy uniós polgárra csak egy tagállam jogszabályai alkalmazandóak. Azonban előfordulhat, hogy egy család több tagállamban is jogosultságot szerez ellátásokra, ugyanazon időszak és családtagok tekintetében (pl. a munkahely és a lakóhely tagállamában is). A 883/04/EK koordinációs rendelet alapján azonban egy család főszabály szerint csak egy tagállamból részesülhet teljes összegű és azonos típusú családi ellátásban.

Ilyenkor az úgynevezett elsőbbségi szabályokat kell alkalmazni. Esetünkben az az ország az elsődlegesen joghatósággal rendelkező (“illetékes”) tagállam az ellátások folyósítása tekintetében, amelyben valamelyik szülő munkát végez, tehát Németország. A másik tagállamban – Magyarországon – az ellátások folyósítását felfüggesztik (a jogosultság ugyanakkor nem szűnik meg), azonban ha ebben a tagállamban az adott ellátás összege magasabb, mint az illetékesként megjelölt tagállamban, akkor az ország különbözet fizetésére köteles. Fontos, hogy a különbözet fizetése csak abban az esetben igaz, ha az anya magyarországi szabályok szerint, az apa pedig Német szabályok szerint biztosított.

Mi a teendő?

A család az apa németországi munkaviszonyát, illetve a jogosultságban beálló változást írásban köteles bejelenteni a családi ellátást folyósító igazgatósághoz (Magyar Államkincstár). Az illetékes hatóságok majd a család esetét megvizsgálva döntenek arról, hogy a magyar ellátások folyósítását megszüntetik-e, mivel a család az apa révén Németországban is jogosultságot szerezett az ottani juttatásokra.

A családi ellátások közül a családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás tekintetében a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága (Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya) az illetékes magyarországi szerv. A gyermekgondozási díj tekintetében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az illetékes hatóság, így ez esetben a család ott kérhet további információt.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban?info [at] euvonal [dot] hu ( Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.