Haláleset miatt az apa is mehet szülési szabadságra

Januártól az apák is elmehetnének szülési szabadságra és megkaphatnák az erre az időszakra vonatkozó terhességi-gyermekágyi segélyt, ha az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja a gyerekét gondozni - ismertette a Duna Televízió Híradója.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 30. szabo.daniel

Januártól az apák is elmehetnének szülési szabadságra és megkaphatnák az erre az időszakra vonatkozó terhességi-gyermekágyi segélyt, ha az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja a gyerekét gondozni – ismertette a Duna Televízió Híradója.


A 2010-es H1N1 járványban több kismama is meghalt, az apukák egyedül maradtak a gyerekekkel. Az apák akkor még nem vehették igénybe a szülő nőknek járó terhességi gyermekágyi segélyt.

Jövőre viszont – egy jogszabálytervezet szerint – ha az anyuka meghal, vagy egészségi állapota miatt nem tudja ellátni csecsemőjét, akkor a vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is megkaphatná ezt a támogatást.

A gyermekágyi segély 168 napig jár, az összege pedig a napi átlagkereset 70 százaléka. Az apák jelenleg csak az alacsonyabb összegű gyedre, gyesre vagy táppénzre jogosultak.