Hat dolog, amitől nem kell megijedni

De azért meg szoktunk! Jelentkezzen az az anya, aki nem kapott a szívéhez, amikor kisbabája először bukott akkorát a vállára, hogy utána mindkettejüknek másik ruha kellett!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. Gyarmati Orsolya

De azért meg szoktunk! Jelentkezzen az az anya, aki nem kapott a szívéhez, amikor kisbabája először bukott akkorát a vállára, hogy utána mindkettejüknek másik ruha kellett!


Bukás, hányás

Ezt tapasztalod

Étkezés után közvetlenül vagy akár jóval később óriásinak látszó tejmennyiség távozik a babából főként a száján, néha még az orrán keresztül is.

Mi történik ilyenkor?

Alapesetben csak annyi, hogy a jól evő baba megszabadul a feleslegtől. A csecsemőgyomor befogadóképessége még kicsi, a gyomorszáj záróizma még nem működik tökéletesen, így elég lehet egy kiadós böfi vagy mérlegre rakás, és máris jön kifelé a tej. Ha a baba jól gyarapodik, nem lázas, egyéb tünete nincs, ez a bukás legvalószínűbb magyarázata. Ilyenkor nincs értelme azon vitázni, hogy ez hányás vagy ártalmatlan kis bukás, nincs jelentősége, hogy rögtön etetés után, vagy akár másfél órával később jött, sőt annak sem, hogy teljesen emésztetlen tej, vagy már túrós állagú.

Mit tehetsz?

Evés után lehetőleg ne bolygasd a babát. Ne rakosgasd mérlegre, ne fektesd hasra, ne böfiztesd, ha nem muszáj, és semmiképp se rázogasd. Viszont kevesebb levegőt nyel, ha nem hagyod sírni szoptatás előtt, és ügyelsz arra, hogy jól kapja be a mellbimbót. Ha etetés után még hagyod a mellkasodra fektetve pihenni, vagy hordozókendőbe kötöd, magától is távozik a böfi. Túletetéstől általában nem kell tartani, de különösen bő tejű anyáknál jó megoldás lehet, ha az üresebbek mellre teszik a babát akkor, ha sűrűn szeretne szopni. Mivel a szopás egyben vigasz is számára, korlátozni nem érdemes a szoptatások számát. Tévhit az is, hogy a bukást ráetetés okozza, vagyis az, ha olyankor szoptatod meg újra, amikor még nem ürült ki teljesen a gyomor. A gyomorban nyugodtan keveredhet a friss és a már régebben ott állomásozó tej. Gyomortartalmat sűrítő táplálékkiegészítőre szoptatott gyereknek biztosan nincs szüksége, tápszeres babánál viszont előfordulhat, hogy jól jön, hiszen a tehéntejből készülő tápszer tovább a gyomorban marad, mint az anyatej.

Orvoshoz!
A legmegbízhatóbban az jelzi, ha baj van, hogy a baba nem gyarapodik, étvágytalan, látványosan rosszkedvű. Ilyenkor feltétlenül és mielőbb gyermekorvoshoz kell fordulni! Bizonyos veleszületett, enyhe fejlődési rendellenességek okozhatnak kóros mértékű bukást, ezen műtéttel lehet segíteni. Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a baba gyarapodása elmarad a normálistól, gyakori, hogy szopás közben sír, és ez a nyelőcsőbe visszaáramló és ott fájdalmas felmaródást okozó savas gyomortartalommal hozható összefüggésbe.