Hivatásos katona szeretnék lenni!

Amióta hazánkban megszűnt a kötelező sorkatonaság, a hétköznapokban, valljuk be, nemigen jut eszünkbe a honvédelem fogalma. Immár nyolc éve annak, hogy az utolsó sorkatona is leszerelt Magyarországon. Az idei tanévben azonban megkezdődött a tanítás az ország első katonai szakközépiskolájában, ahová tízszeres volt túljelentkezés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 06. Gyarmati Orsolya

Amióta hazánkban megszűnt a kötelező sorkatonaság, a hétköznapokban, valljuk be, nemigen jut eszünkbe a honvédelem fogalma. Immár nyolc éve annak, hogy az utolsó sorkatona is leszerelt Magyarországon. Az idei tanévben azonban megkezdődött a tanítás az ország első katonai szakközépiskolájában, ahová tízszeres volt túljelentkezés.


A Honvédelmi Minisztérium már 2005-ben, tehát rögtön a sorkatonaság megszűnése után elindította KatonaSuli nevű programját, amelynek lényege, hogy a csatlakozó általános, közép- és főiskolák, egyetemek választható szakkörök, fakultációk keretében, érettségi tantárgyként tanulhatnak a honvédelemről. Az eltelt hét évben nagyjából tízezer tanuló került kapcsolatba a programmal, miközben elindult a Magyar Honvédség teljes megújítása is, amelynek célja  többek között az, hogy erősítse az emberekben – felnőttekben és fiatalokban egyaránt – a társadalmi szolidaritást, a felelősségérzetet és a közösségtudatot.

A Nemzeti Alaptanterv a 2012/13-as tanévtől kezdve kötelezővé tette a honvédelmi ismeretek oktatását a 9-12. évfolyamokon, miközben idén szeptembertől megkezdődött az oktatás az ország első, kifejezetten katonai nevelést nyújtó, és a hivatásos katonai (tiszti, altiszti) pályára felkészítő intézményében, a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola kollégiumában, ahol a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár aktív katonapedagógusai veszik kezelésbe a gyerekeket.

A bentlakásos intézmény olyan értékeket szeretne közvetíteni a diákok felé, mint a fegyelem, a szakmaiság, a szorgalom és hazafias nevelés, a hazaszeretet, a bajtársiasság. A tanulóknak a szellemi kihívások mellett a komoly fizikai terhelést is bírniuk kell.

A katonai szakközépiskolában – komoly felvételi vizsga után – az első évfolyamon 61 diák kezdte meg tanulmányait. Kérdésünkre, hogy vajon mi lehet az oka a hatalmas túljelentkezésnek, a Honvédelmi Minisztérium úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a szülők és a diákok a Magyar Honvédség által kínált, megbecsülést és biztos megélhetést jelentő katonai pálya lehetőségét láthatják a szakközépiskolában megindult képzésben, mivel az intézményben az országban egyedülálló módon egyszerre van jelen a honvédelemre, a fegyelemre, az egészséges életmódra nevelés és a piacképes tudás megszerzését biztosító korszerű szakmai oktatás.

Természetesen a debrenceni középiskolában érettségizőknek nem kötelező tanulmányaikat kifejezetten katonai oktatási intézményben folytatniuk, hiszen továbbtanulásuk során kötöttségek nélkül jelentkezhetnek bármely felsőoktatási intézménybe, ugyanakkor, amennyiben a katonai pályát választják hivatásul, a képzés többletpontot és hatalmas előnyt jelent a honvéd altisztképzés iskolájában, az MH Altiszti Akadémián, illetve dönthetnek arról, hogy a honvédségen belül szerződéses legénységi állományú katonaként, vagy a Magyar Honvédség altisztjeként, tisztjeként kívánják a hazájukat szolgálni.

Fotó: www.honvedelem.hu