Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezer nehéz körülmények között élő gyermek iskolakezdését kívánja támogatni – tudtuk meg a szervezet sajtóreferensétől. Ifj. kis Boáz elmondta, elsősorban a hazai intézményhálózat látókörében lévő családokra fókuszálnak, azonban az akció egész Magyarországra kiterjed.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 22. bencze.aron

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezer nehéz körülmények között élő gyermek iskolakezdését kívánja támogatni – tudtuk meg a szervezet sajtóreferensétől. Ifj. kis Boáz elmondta, elsősorban a hazai intézményhálózat látókörében lévő családokra fókuszálnak, azonban az akció egész Magyarországra kiterjed. A Segélyszervezet célkitűzése, hogy beiskolázás a legszegényebb családok számára is egy jobb jövő reményét, ne pedig a további eladósodást és leszakadást jelentse.


A tanévkezdés – ami a legtöbb iskoláskorú gyermeket nevelő családnak jelentős terhet jelent – a legszegényebbek számára megoldhatatlan feladat. Míg szerencsésebb társaik a tolltartó vagy az iskolatáska színéről döntenek, addig más családokban az a kérdés, ételre vagy tanszerre jut-e elég – hívta fel a figyelmet a Családhálónak ifj. Kis Boáz az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense.

Mint fogalmazott, szükséges tanszerek híján a nélkülöző diákok esélyei már becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál, s az iskola a felzárkózás helyett újabb szégyen és kudarc színterévé válhat. A hazai általános iskolás gyermekek 15 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. A tanévkezdés – ami a legtöbb iskoláskorú gyermeket nevelő családnak jelentős terhet jelent – a legszegényebbek számára megoldhatatlan feladat. Magyarországon körülbelül 750 ezer általános iskolás diák tanul, akiknek 36 százaléka hátrányos helyzetű, 14 százaléka pedig halmozottan hátrányos helyzetű. E legszegényebb családok számára a komoly anyagi terhet jelentő tanévkezdés segítség nélkül megoldhatatlan. Míg mások a tolltartó vagy az iskolatáska színéről döntenek, addig ezekben a családokban az a kérdés, ételre vagy tanszerre jut-e elég. Pedig a szükséges tanszerek híján a nélkülöző diákok esélyei már becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál, s az iskola a felzárkózás helyett újabb szégyen és kudarc színterévé válhat.

Mindezek ismeretében az Ökumenikus Segélyszervezet augusztus 23-án a rászoruló családok gyermekeinek beiskolázását segítő adománygyűjtő kampányt indít. A pénzadományokat most is a 1353-as adományvonalon gyűjti a szervezet. (Egy hívás díja bruttó 250 forint.) A beérkezett adományokból komplett füzetcsomaggal, tollakkal, ceruzákkal, tolltartóval, körző- és vonalzókészlettel, vízfesték és temperacsomaggal, gyurmával, színes ceruza- és filctollkészlettel lehet megtölteni az iskolatáskákat. A Segélyszervezet nem tankönyveket szerez be, hiszen ahhoz más forrásból is lehet segítséget kapni, hanem tanszereket ad. Így összességében több pénz marad a rászoruló családnak öltözködésre, illetve egyéb beiskolázással kapcsolatos költségre, mint például utazás távolabbi iskolába, vagy kollégiumba.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezer nehéz körülmények között élő gyermek támogatását tűzte ki célként. „Javarészt a hazai intézményhálózatunk látókörében lévő családokra fókuszálunk, de az akció egész Magyarországra kiterjed a segélyszervezet országos segélyközpontjának közreműködésével” – árult el részleteket az akcióból ifj. Kis Boáz, kiemelve: emellett pedig Kárpát-medencei kitekintéssel Kárpátalján (Beregszász és környéke) és Erdélyben (Marosvásárhely és környéke) is segítenek a gyermekek beiskolázásában.

Mint megtudtuk, az Ökumenikus Segélyszervezet a tanévkezdési segítségnyújtás mellett több intézményében hosszú távú (komplex támogatás, részképesség fejlesztés) gondozással is támogatja a hozzájuk forduló családokat egész évben.