Hogyan adhatunk elképesztő neveket gyermekünknek?

Az Immakuláta, a Kimberli vagy a Hadúr igen, a Vackor és a Princessz azonban már nem jutott túl a névadási procedúra rostáján. A Családháló.hu annak próbált utánajárni, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy-egy utónévnek, illetve milyen tendencia figyelhető meg a hazai keresztnévválasztásban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 26. bencze.aron

Az Immakuláta, a Kimberli vagy a Hadúr igen, a Vackor és a Princessz azonban már nem jutott túl a névadási procedúra rostáján. A Családháló.hu annak próbált utánajárni, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy-egy utónévnek, illetve milyen tendencia figyelhető meg a hazai keresztnévválasztásban.

 


Sok szülő a gyermeke iránti szeretetét egy különleges névadással próbálja kifejezni – állítja Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, aki szerint ez a gondolkodásmód sok esetben túlzó eredményhez vezet. Természetesen nem minden ötlet éri el célját, hiszen számos alapelv szabályozza a jóváhagyási folyamatot. A szakember a legfontosabb szabályokról szólva kifejtette, az anyakönyvezés esetében idegen nyelvű neveknél is a magyar helyesírás szabályai az irányadóak (így történhetett meg, hogy B.A.Z. megyében például a prügyi Rontó Rikárdó Brájen volt az idei elsőszülött), illetve egy gyermek olyan nevet sosem kaphat, amely más kultúrkörökben lányoknak és fiúknak egyaránt adható. Hazánkban tudniillik törvény szabályozza: mindenkinek a nemének megfelelő keresztnevet kell viselnie. Többek között ezért nem gazdagodott Magyarország olyan csodákkal, mint az Éden vagy a Deny. Az alapelvekről ide kattintva olvashat bővebben.

Raátz Judit felevetésünkre megerősítette, a média kifejezetten erős hatással van a szülőkre. Régebben a Gyűrűk Ura hasított, de az utóbbi években például már az Avatár című film is megihlette a magyarokat. Mint mondta, néhány napja éppen egy Fekete erdő klinika-rajongó az Anzsi nevet jegyeztette be. De hogy egy hazai sajátosságot is említsünk, a megasztáros Janicsák Veca berobbanása után akár már Vecának is hívhatjuk lányunkat. A szakember kérésünkre abszurd próbálkozásról is beszámolt. Elárulta, valaki a Chinyere mellett kardoskodott, csakhogy a név nemcsak egy törzs nevét, de egy biciklimárkáét is jelentette, így elutasították.

A névadási procedúra átfutási ideje nagyjából egy hónap. Sürgősség esetén azonban néhány napra rövidíthető a folyamat – árulta el a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa. Amennyiben a szülő új nevet szeretne adni gyermekének, akkor az Anyakönyvi Hivatalt vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium anyakönyvi osztályát kell felkeresnie. Az illeték ára 2200 forint, ami Raátz szerint nem visszatartó erejű. Hetente 10-15 kérvény érkezik be hozzájuk, és bár az Intézet adja a szakmai véleményt, a döntést már a minisztériumban hozzák meg.

Raátz Judit kitért arra is, hogy a rengeteg új név ellenére a 2010-es lista élén továbbra is hagyományosnak nevezhető utónevek állnak. A lányoknál a Jázmin és az Anna, míg a fiúknál a Bence és a Máté tartozik a legkedveltebbek közé. Lényegi változás azonban, hogy míg a 60-as évek környékén egy-egy név a csecsemők harmadát érintette, ma a TOP-nevek is mindössze 3 százalékot érnek el.