Hogyan éljük túl, hogy gyermekünk iskolába megy?

Közeledik a tanévnyitó napja. Sok leendő elsős szülője már hetekkel korábban szorongva gondol arra, vajon hogy veszi majd csemetéje az akadályokat az iskolában. Talál majd barátokat? Bírja majd a terhelést? Jó tanuló lesz? Nos, ezekre a kérdésekre nem tudunk válaszolni, és a szülőnek azt is el kell fogadnia, hogy nem ülhet az iskolapadban a kis elsős kezét fogva. Hadd adjunk néhány tanácsot, ami segíti őket abban, hogy könnyebb legyen a kezdés...és ezáltal a folytatás is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 13. Gyarmati Orsolya

Közeledik a tanévnyitó napja. Sok leendő elsős szülője már hetekkel korábban szorongva gondol arra, vajon hogy veszi majd csemetéje az akadályokat az iskolában. Talál majd barátokat? Bírja majd a terhelést? Jó tanuló lesz? Nos, ezekre a kérdésekre nem tudunk válaszolni, és a szülőnek azt is el kell fogadnia, hogy nem ülhet az iskolapadban a kis elsős kezét fogva. Hadd adjunk néhány tanácsot, ami segíti őket abban, hogy könnyebb legyen a kezdés…és ezáltal a folytatás is!


Szigorú napirend

Sok gyerek számára kifejezetten nagy teher reggel korán felkelni és időben elkészülni. Ha azonban figyelünk arra, hogy este elég korán ágyba kerüljön, reggel pedig úgy keltjük őt, hogy legyen idő mindenre, akkor nem morgolódással és veszekedéssel fog telni az egész reggel, egy idő után pedig beáll egy olyan rutin, ami által zökkenőmentessé válik a reggeli iskolába indulás.

Szervezettség

Sokkoló lehet az a mennyiségű papír, ami napról napra előkerül a gyerek táskájából. Érdemes minden délután tíz percet szánni arra, hogy átnézzük ezeket a papírokat: egy részük fontos, mivel a házi feladat részét képezik, vagy különböző üzenetek, engedélyek a tanároktól. Ezeket írjuk alá, illetve csináltassuk meg a gyerekkel, majd azonnal tegyük vissza az iskolatáskába. A papírok másik része mehet a szemétbe, vagy a rajzgyűjtő mappába. A naptárunkba jegyezzünk fel minden közelgő iskolai rendezvényt, elfoglaltságot, kirándulást, hogy ne érhessen meglepetés, és ne kelljen semmit az utolsó utáni pillanatban elintéznünk!

Kapcsolat a tanárokkal

Érdemes rögtön a legelején a tanárok tudtára adni, hogy folyamatosan szeretnénk tudni, mi történik az iskolában a gyerekünkkel. Ajánljuk fel segítségünket, ha szervezni kell valamit, és igyekezzünk állandó kapcsolatot kialakítani a pedagógusokkal. Írjuk fel a telefonszámukat, e-mailcímüket, hogy bármikor elérhessük őket, de cserébe legyünk mi is elérhetőek!

Kapcsolat a többi szülővel

Egy kisiskolásnak nem könnyű eligazodnia a sok szabály között. Ha összebarátkozunk más szülőkkel, könnyebben cserélhetünk tapasztalatot és információt az iskola mindennapjait illetően, így jobban tudunk segíteni gyerekünknek az iskolai rutin elsajátítását illetően.

Szülői munkaközösség

A szülői munkaközösség az egyik legeredményesebb módja annak, hogy ne csak részt vegyünk az iskola életében, de alakíthassuk is azt. Beláthatunk a kulisszák mögé és a tanárokkal is sokkal szorosabb lehet a kapcsolatunk, írja a Babble cikke.