Hóhelyzet: 79 település még megközelíthetetlen

A rendkívüli időjárás miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédőknek, 79 település még megközelíthetetlen, csaknem 12 ezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 15. bencze.aron

Emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. A Kormány több minisztere rendkívüli sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a lakosságot a kialakult helyzetről. A rendkívüli időjárás miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédőknek, 79 település még megközelíthetetlen, csaknem 12 ezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni.


Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. A tárca vezetője ismételten azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon. Azt is ígérte, óránként tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat, vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.

Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és sok esetben a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es és az M7-es autópályán.

BM: nincs kihirdetett veszélyhelyzet az országban

A havazás és a viharos erejű szél miatt az országban kialakult helyezet miatt Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtök délután riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe, de ez nem jelenti azt, hogy a tárcavezető veszélyhelyzetet hirdetett volna ki – magyarázta el az erre vonatkozó félreértések elkerülése érdekében a belügyminiszter főtanácsadója az MTI-nek pénteken.

Samu Attila azt mondta: a belügyminiszter által a péntek délelőtti sajtótájékoztatón ismertetett “riadó” elrendelése a szakzsargonhoz tartozó kifejezés szerint annyit tesz, hogy a felügyelete alá tartozó rendvédelmi szerveknél “magasabb fokozatba helyezi az állomány tagjait”, így soron kívül berendeli azokat, akinek ilyen estekben konkrét feladatuk van, és rendelkezik a technikai eszközök mozgósításáról is.

Hozzátette: a havazás miatt kialakult helyzetben részben megerősített szolgálatokat rendelnek el a rendvédelmi szervek állományánál, az irányítási, operatív feladatok ellátására pedig azonnali hatállyal berendelik és szolgálatra kötelezik az erre kiképzett és felkészített embereket.

A hatályos katasztrófavédelmi törvény szerint a pontosan definiált katasztrófaveszély esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szerv vezetője, vagyis Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója – a miniszter által előzetesen jóváhagyott központi veszélyelhárítási terv szerint – azonnal intézkedik az emberi élet, a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak, a kritikus infrastruktúrák védelme, a lakosság alapvető ellátásának biztosítása, valamint a katasztrófa következményeinek lehető legkisebbre csökkentése érdekében, de erről haladéktalanul tájékoztatnia kell a minisztert.

A honvédségi erők igénybevételére csak a Honvéd Vezérkar főnöke és a honvédelmi miniszter, valamint a kormány döntése alapján történhet.

A veszélyhelyzetet és annak kihirdetését az Alaptörvény külön szabályozza. Azt a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében hirdetheti ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A kormány által hozott rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja, de annak újbóli meghosszabbítására már csak az Országgyűlés jogosult.
Erre legutóbb 2010. október 5-én, a vörösiszap-katasztrófa során volt példa, és a veszélyhelyzeti rendelkezést 2011. június 30-ig tartottak fenn.

Vizet, élelmiszert, benzint visznek

Pintér Sándor sajtótájékoztatóján elmondta, több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és melegedőkbe vittek. Akik pedig az autókban maradtak, azoknak igyekeztek vizet, élelmiszert, valamint benzint vinni, utóbbit azért, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni. Azt is hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki kiszabaduljon a hó fogságából. Arra az újságírói kérdésre, elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel, a belügyminiszter arról beszélt: amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Az egységek mind odaadással, mind szakmai felkészültséggel jelesre vizsgáztak – szögezte le.

Az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. “Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (…), és egy ember el is hunyt” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón friss hírként bejelentették azt is, hogy a Terrorelhárítási Központ harci járművei megkezdték az M1-es autópályán rekedt több száz ember mentését.

A legnehezebb az M1-es és az M7-esen

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a legnehezebb közlekedési helyzet az M1-es és az M7-es autópályán alakult ki, a két autópályát lezárták.

Az M1-es autópályán több helyen jelenleg is zajlik az oldalakat elválasztó szalagkorlát bontása annak érdekében, hogy az ott lévő autósokat vissza tudják fordítani. A szalagkorlát bontását Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszergom megyében végzik – közölte. Hozzátette: összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, többségében a két autópálya érintett szakaszain.

Bakondi György közölte, az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan. Továbbá egy kikötőt, és három határátkelőt is lezártak – mondta. Adataik szerint eddig 5446 gépjármű akadt el közúton, 18 vasúti szerelvény került a hó fogságába, 160 településen szakadt meg az áramellátás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nagyon erős szél hátráltatja a helyreállítást, ezért a megyei katasztrófavédelemnek agregátorokat adtak át.

Információk SMS-ben

Elmondta azt is, a mobiltelefon-szolgáltatókkal egyeztettek annak érdekében, hogy sms-t tudjanak küldeni a hóban rekedteknek a “követendő magatartási szabályokról”. Kitért arra, hogy jelenleg már 12 honvédségi lánctalpas egység kapcsolódott be a mentésbe, valamint közölte: elfogadták az osztrák köztársaság felajánlását, amely szerint hómarókat küldenek. Kérte, hogy azokban a megyékben, ahol vörösriasztás van érvényben, senki semmilyen körülmények között ne induljon útnak. Újságírói kérdésre közölte, a nagy szél miatt helikopterek nem használatóak az elzárt településeknél.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt 24 órában a közutakon három halálos baleset történt, ebből kettő függ össze a rendkívüli időjárási helyzettel. Kilenc baleset súlyos, ötvenhét könnyű, háromszáz pedig sérülés nélkül végződött.

Az ország hat megyéjében – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér és Zala – 1430 elakadt jármű van, négyszázan tartózkodnak még most is az autóikban. Az elmúlt 24 órában 4000 embert mentettek ki elakadt autóból – közölte.

Papp Károly elmondta, intézkedett arról, hogy azokon a szakaszokon, ahol elhagyott gépjárművek vannak, legyen rendőri biztosítás. A készenléti rendőrségtől 2700 liter üzemanyagot indíttatott útnak, hiszen – mint közölte – voltak olyan emberek, akik nem voltak hajlandóak elhagyni gépjárművűket, ezért szükségessé válhat az üzemanyag pótlása. Megjegyezte, a készenléti rendőrség teljes állománya készen áll a bevetésre.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt közölte, számítottak a rendkívüli időjárásra, ezért a kórházak előre feltöltötték vérraktáraikat. Elmondta, a mentők megerősített szolgálattal készenlétben állnak, és a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség segítségével “a legtávolabbi megközelíthető pontig eljutottak”, és ott várnak azokra, akiknek segítségre van szüksége.