Hova dugjam nyáron a gyereket?

A nyári szünet mindenkinek öröm! A gyerekek megszabadulnak a mindennapos tanulási kötelezettségüktől, a szülők pedig a „gyerekkel és gyerekért” rohanás tömegközlekedési ökölharcának valóságshow-jától. A nagy szabadság azonban felelős tervezést is igényel: a gyerek nem lóghat két és fél hónapig. Összeállításunkban kis körképet adunk a hazai nyári programkínálatról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 22. szabo.daniel

A nyári szünet mindenkinek öröm! A gyerekek megszabadulnak a mindennapos tanulási kötelezettségüktől, a szülők pedig a „gyerekkel és gyerekért” rohanás tömegközlekedési ökölharcának valóságshow-jától. A nagy szabadság azonban felelős tervezést is igényel: a gyerek nem lóghat két és fél hónapig. Összeállításunkban kis körképet adunk a hazai nyári programkínálatról.


A  dolgozó szülőknek évről-évre komoly fejtörést okoz, mit csináljon nyáron a gyerek a hirtelen rászakadt szabadidőben. A kisebb, óvodás gyerekeknél július közepéig megoldható az óvodai felügyelet, aztán azonban nagyobb odafigyelés szükséges, hiszen ők még elég picik ahhoz, hogy ne lehessen egyedül elküldeni őket pl. egy táborba. Nagyobb gyerek esetében az „egy hétig otthon lógás” intézménye felemelő, onnantól, hogy nem kell reggel hétre készen állni, addig, hogy azt csinál otthon, amit akar. Ezután azonban egyszerűen unatkozni kezd, és ilyenkor a szülőn a sor, hogy megfelelő programot biztosítson gyermekének.

Jogszabályi háttér
Mivel a dolgozó ember szabadságos ideje korlátozott, igazságtalan lenne, ha nem volna megfelelő jogi háttérrel megtámogatva. A vonatkozó szabályozás értelmében az óvodáknak július közepéig kell biztosítania a felügyeletre szoruló gyerek napközbeni ellátását nyáron, nagyobb gyerek esetében pedig a helyi Önkormányzatok biztosítanak nyári, napközbeni gyermekellátást. Ennek részleteiről az egyes önkormányzatoknál érdeklődhetünk.

Nagyszülők
Mégis jó, ha gyerek valami rá szabottban, személyre szólóban részesül. Kézenfekvő megoldás, ha a gyerekek a nagyszülőkhöz, vagy egyéb rokonokhoz kerülnek, ahol kicsit kiszakadhatnak az otthoni környezetből, és átmehetnek „kényeztetett” kisunokába. Van, ahol megoldható, van, ahol földrajzi vagy egyéb okok miatt elérhetetlenek a nagyszülők, ebben az esetben több választási lehetőségünk is van.

Táborok
Manapság számtalan tábor jön szembe az emberrel, és bár csábító ajánlataik vannak, azért igen komoly szűrőn kell átengedni az információkat, ha nem akarunk hatalmasat csalódni, vagy esetleg veszélybe sodorni gyermekünket. Az elégtelen táborvezetői szabályozások miatt manapság lényegében akárki szervezhet táborokat, ezért a kiválasztáskor mindenképp tartsuk szem előtt a következő kritériumokat.

A jó tábor bejáratott, sok éves múltra tekinthet vissza. Ennek nyoma az interneten egyértelműen fellelhető, kutassunk a tábor saját honlapján, ill. olyan gyűjtőlapokon, mint a www.toe.hu. Persze lehet, hogy valami egészen új indul, ami szintén lehet megbízható hely, ennek ellenőrzéséhez vizsgáljuk meg a táborvezetőket szakmai szempontból. Tudjuk meg, képzettek-e az általuk hirdetett táborhoz (pl. outdoor-, és egyéb élménytáborok), van-e megfelelő technikai hátterük, mit kell nekünk biztosítani, mit adnak ők (a járulékos kellékköltségek gyakran duplázzák a tábordíjat!).

Bejárós vagy ottalvós?
A bejárós táborok lényege, hogy napközi felügyeletet kapnak a gyerekek, és ugyanúgy hozni-vinni kell őket, mint az iskolai időszakban. Általában a kezdés és zárás rugalmas, tehát nem kell nyolcra ott lenni, bár ez a szülők főnökeit nem minden esetben hatja meg. Az iskolai rutin tehát megmarad, a gyerek egész nap foglalkoztatva van, kap enni, és tematikától függően valami érdekes dolgot csinálhat. Egy érdemes gyűjtemény ezekről a táborokról itt található: http://napkozistabor.tlap.hu/

Az ottalvós táborok tagadhatatlan előnye, hogy a tábor időtartamára „elfelejthetjük” a gyereket. Ezt a legkönnyebb persze akkor, ha tudjuk, hogy biztonságban van, ezért kiemelten fontos utánanézni, hogy hova is küldjük csemeténket.

Ha ottalvós táborban gondolkodunk, beszéljük meg a gyrekkel, mihez lenne kedve, és eszerint tervezzük a nyarat. A legkézenfekvőbb megkérdezni a gyerek baráti körét, hátha az ottaniak már voltak valami bevált helyen. Ez azért fontos, mert a gyerek a társaság miatt fogja jól érezni magát, és csak másod sorban amiatt, hogy egyébként jó a program.
Ha egyházi táborban gondolkodunk, látogassunk el az egyházak honlapjaira, ahol garantáltan szembejönnek a táborozási lehetőségek is, de sok egyház szervez családi napköziket is. Szintén megbízható nyári táborok szervezésében a felekezetközi Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület Tappancs munkacsoportja.

A beteg, gondozásra szoruló gyermekek általában a terápiás csoportjukon át juthatnak lehetőségekhez. Egyébiránt kiemelt jelentőségű és évről-évre nagy sikerrel dolgozik a Bátor tábor, mely krónikus beteg gyerekek táboroztatását vállalja élménypedagógiai módszerekkel.

A sporttáborokra is rákereshetünk az interneten, a kínálat itt is szinte végtelen. Kiemelten nívós és sok éves múltra visszatekintő a PEOPLE TEAM (nem csak) sporttábora.
Egyre elterjedtebbek továbbá az élménytáborok, melyek élménypedagógiai módszerekkel, sok outdoor tevékenységgel fűszerezve teszik emlékezetessé a nyarat a gyerekek számára.
Akárhova is küldjük gyermekünket a nyáron, válasszunk a megfelelő kulcsszóra kidobott ajánlatok közül éles szemmel, ne féljünk kérdezni, minden esetben járjuk alaposan körül a táborok kondícióit.