Hová lett a pocak? Hol a baba? – Bébigyász a családban

A gyász feldolgozásának folyamata rendkívüli próbatétel a szülőknek. Ugyanakkor a kistestvéreknek is hasonlóan nehéz. Halottak Napján a családháló Gyura Barbara gyászterapeutát arról kérdezte, mit mondjanak a testvérnek azok a szülők, akik a születés alatt veszítették el kisbabájukat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 02. bencze.aron

A gyász feldolgozásának folyamata rendkívüli próbatétel a szülőknek. Ugyanakkor a kistestvéreknek is hasonlóan nehéz. Halottak Napján a családháló Gyura Barbara gyászterapeutát arról kérdezte, mit mondjanak a testvérnek azok a szülők, akik a születés alatt veszítették el kisbabájukat.


A gyász a család minden tagját érinti, beleértve a nagyszülőket, testvéreket is – szögezte le Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány vezetője. Véleménye szerint ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal: a gyászolásra mindenkinek ugyanúgy szüksége van ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a tragédiát. Amennyiben a családban vannak testvérek vagy kisebb unokatestvérek, akkor nekik mindenképpen egyszerű módon, de el kell magyarázni, hogy mi is történt. A szakember szerint minderre azért van szükség, hogy a gyerekek nehogy rosszul értelmezzék a helyzetet, esetleg félelemmel teli lelki sérüléseket szerezzenek, hordozzanak magukban.

Nyugodtan és érthetően beszélgessünk a testvérekkel arról, hogy mi is történt, és vállaljuk fel az ezzel kapcsolatos érzéseinket, hogy most szomorúak, vagy akár dühösek vagyunk – magyarázta Gyura Barbara, kiemelve: az első időszakban, amikor a sírást sem vagyunk képesek elkerülni, ne meneküljünk el a gyerekek elől, hogy ők is megértsék, mi zajlik bennünk. – Beszélgessünk velük minél többet nyíltan, hogy elkerülhessük, magukat okolják a veszteség miatt, hiszen minden testvér ambivalens érzésekkel várja az újszülöttet, ami egyébként teljesen normális reakció. Gyakran féltékenységet éreznek vele szemben, olykor még halálukat is kívánják, ami a természetes fejlődés, önkifejezés része. Lehet, hogy ezt sosem mondják ki, ám amikor megtörténik, azt gondolják, ők tehetnek róla.

A gyászterapeuta kitért arra is, hogy amikor az anya a kórházból pocak és baba nélkül érkezik haza, a testvér azonnal érezni fogja, valami nincsen rendben. Ha nem beszélünk róla, azt hiheti, hogy anya eltüntette valamiért az újszülöttet, talán mert nem viselkedett jól, és ez akár még vele is előfordulhat – figyelmeztetett Gyura, rámutatva: beszélgessünk a testvérekkel és engedjük meg, hogy ők is meggyászolják a kisbabát!

A Szemem Fénye Alapítvány október 15-én, a bébigyász világnapján indította útjára az úgynevezett Memory Box programját, mellyel azoknak a szülőknek és segítőiknek nyújtanak támogatást, akik várandóság alatt vagy a szülést követő rövid időn belül veszítették el kisbabájukat. A programról bővebben ide kattintva olvashat.