Hurrá nyaralunk! – nem mindegy, mennyiért

A szolgáltatók ügyfelekért, vendégekért folytatott versenyzésének köszönhetően manapság kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal találkozhatunk, ha megérdemelt nyaralásunkat tervezzük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 01. Paulik András

A szolgáltatók ügyfelekért, vendégekért folytatott versenyzésének köszönhetően manapság kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal találkozhatunk, ha megérdemelt nyaralásunkat tervezzük.


Az újonnan megszólított célcsoportok közé tartoznak a családosok is, őket különféle extra szolgáltatásokkal, illetve kedvezményekkel igyekeznek megszólítani a szállodák és fürdőkomplexumok.

Fontos leszögezni, hogy egy igényes nyaralás ma sem olcsó mulatság, még ha kedvezményes áron vesszük is igénybe. Egy 4 tagú család számára egy egyhetes kikapcsolódás könnyen a szülők egy havi munkabérébe kerülhet (de elérheti a sok-százezer forintos nagyságrendet is a szállás csillagainak számától függően), anélkül, hogy bármiféle luxus-szolgáltatást igénybe vennének. A költségek minimalizálása érdekében így érdemes a családi kedvezményeket, ajánlatokat végigböngészni, és kiválasztani azok közül a legmegfelelőbbeket. Az internetet használva segítségünkre lehet a www.csaladiudules.hu weboldal, ahol számos ajánlatot és opciót találhatunk. A legtöbb családcsalogató ajánlatnak – így a szobaár, esetleg fürdőbelépők – részét képzi a bizonyos korhatár alatti gyermekek 50-100%-os árkedvezménye, vagy egyéb engedmények a különféle szolgáltatások áraiból. A weboldal menüsorában 3 korosztályra bontva választhatjuk ki a gyermekeink korának megfelelő nyaralásokat, csecsemőkortól egészen a kamaszkorig, sőt, lehetőség van nagyszülőkkel együtt történő nyaralási ajánlatok böngészésére is. Az árakban a településtől és a szolgáltatások minőségétől függően természetesen nagy különbségek vannak, így érdemes már rögtön az elején a szerint keresni, hogy mennyit is kívánunk költeni a kikapcsolódásra.

Természetesen nem mindegy, családosként hova is megyünk nyaralni, hiszen a nyaralásnak a gyermekek számára is emlékezetes élményül kell szolgálnia. Mint ahogy azt a Vista utazási iroda egy képviselője elmondta, a családosok körében a legnépszerűbb belföldi célpontok még mindig a fürdőkomplexummal rendelkező települések, így Hévíz, Zalakaros és Hajdúszoboszló. A Balaton – Siófokkal és Balatonfüreddel az élen – természetesen szintén népszerű, hiszen legtöbbünk számára a nyár nem nyár anélkül, hogy ne mártóznánk meg a tó kellemes vizében. A külföldi nyaralásokat tekintve tengerpartjaik és közelségük miatt töretlen népszerűségnek örvend Horvátország és Olaszország, de Bulgária is egyre kedveltebb nyaralási célponttá válik a többi országnál kedvezőbb árai és egyre inkább fejlődő szolgáltatásai miatt. A kisgyerekesek érthető okokból a távolabbi országokat nem igen keresik, a már nagyobb, kamasz gyerekkel rendelkező családok viszont kiváló célpontnak tartják a zavargásmentes észak-afrikai és keleti országokat is.

Mivel sok ember az utazási irodákat mellőzve, önnön erejéből keres nyaralási helyeket, így a példa kedvéért és a belföldi turizmus előnyben részesítése érdekében rákerestünk egy hajdúszoboszlói szálláshely oldalára, hogy tájékozódjunk, mennyibe kerülne egy 4 tagú család egy hetes (6 éjszakával számolva) nyaralása a településen. A tetszőlegesen kiválasztott apartman ára 3000 Ft/fő/ éj, így egy hét alatt csak a szállásra 72.000 Ft-ot költünk. Jó hír azonban, hogy itt 3 éves kor alatt a gyermekek után nem számítanak fel szobaárat, így ez az ár jelentősen csökkenhet is. A nyaraláshoz természetesen hozzátartoznak a különféle kikapcsolódások is, így például a strandolás, ami egy napra a belépőkkel, étkezéssel együtt legalább 10-15.000 Ft 4 főre. Ha igényünk van rá, akkor a helyi különlegességek, kultúra megismerése – múzeumok, arborétumok, állatparkok látogatása – további költségeket jelent számunkra, de természetesen a családi kedvezmények itt is érvényesek, ezáltal 20-30 százalékkal csökkentve a programok költségeit. A környék felfedezése érdekében érdemes egy kirándulást szervezni, hiszen a család együtt ritkán jut ki a nyugodt, békés természetbe, ráadásul az élővilág szemlélése egyelőre még ingyen van.

A nyaralás végeztével tehát, a benzinárnak és autópálya matricának, a helyi szolgáltatások igénybevételének és az egy heti étkezés megoldásának köszönhetően a költségek tovább kúsznak felfelé, így miután hazatértünk, igazán büszkék lehetünk magunkra, hiszen az elköltött 150-200 ezer forintból nem csak biztosítottuk családunk számára a kikapcsolódást és levegőváltozást, de támogattuk is a magyar turizmust és ez által az ország fejlődését.