Idén már nem kell orvos a tábor előtt

Nem kérdés, mindenki a legjobb táborra vadászik. A kínálat hatalmas, csak a pénztárcánk szabhat határt a vágyaknak. Megnéztük milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tábornak, és mire érdemes figyelni a választásnál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 10. Gyarmati Orsolya

Nem kérdés, mindenki a legjobb táborra vadászik. A kínálat hatalmas, csak a pénztárcánk szabhat határt a vágyaknak. Megnéztük milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tábornak, és mire érdemes figyelni a választásnál.


Táborból annyi van, mint égen a csillag, nagy részük az épp megfizethető kategóriába esik. A szülő örül, hogy talált olyan helyet, ahol egy hétig felügyelet alatt tudhatja a gyerekét, és még ki is tudja fizetni. Ritkán merül fel, hogy milyen törvényi szabályozásnak kell megfelelnie egy tábornak, leginkább akkor, ha valami történik. Ilyenkor előkerülnek a jogszabályok, megszólal a minisztérium, de egyébként szinte senki nem foglalkozik vele, hogy milyen körülmények között, mit esznek a gyerekek, mennyire figyelnek oda a biztonságra, kivéve a szülőket.

A jogszabályok meglehetősen szigorúak, sőt néha megdöbbentő feltételeket állítanak a táborszervezők, létesítményüzemeltetők számára.

2008 óta a gyerektáboroknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal (korábban ÁNTSZ) engedélyére van szükség. Hogy mi lehet gyerektábor? Ez lehet magánház, panzió, üdülő, ifjúsági tábor egyaránt, és hiába rendelkeznek egyébként működési engedéllyel, a hivataltól a tábor előtt legalább hat héttel ki kell kérni az engedélyeket, abban az esetben, ha a tábor ottalvós. Napközis táborok esetében csak bejelentési kötelezettsége van a szervezőnek.

Ha a tábor területén több mint 300 gyerek van, saját orvossal kell rendelkezni, kisebbeknél elég, ha a helyi háziorvossal kötnek megállapodást. A konyhát és a mosdót évente, a többi helyiséget legalább 3 évente ki kell festeni. Ha sátorozni megy a gyerek, jó ha tudjuk, a matracot nem lehet közvetlenül a földre tenni, ha viszont kapják az ágyneműt, azt legalább évente egy alkalommal ki kell tisztítani.  Gyerekenként legalább 3 négyzetméter helyet kell számolni, sátortábor esetén kettő is elég. 20 főként egy illemhelyet és mosdót kell biztosítani, zuhanyzóból pedig 5 gyerekenként egyet kell számolni. A  meleg vizet legalább hetente három alkalommal biztosítani kell.