Így készülnek a vészhelyzetekre a tudatos sztárszülők

Hazánkban évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben korai felismeréssel és azonnal megkezdett újraélesztéssel legtöbbjük megmenthető lenne. Október 16. az Újraélesztés Nemzetközi Napja volt – ennek kapcsán kérdeztük a kispapa Gönczi Gábort, a második kisfiát váró Dobó Ágit és Csobot Adélt, akinek kisfia lassan fél éves lesz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 22. Családháló

Az elsősegélynyújtás az elméleten túl folyamatosan szinten tartott gyakorlati tudást is jelent. Ám, amíg a nyugati oktatásnak része az elsősegély, Magyarországon ez még mindig gyerekcipőben jár. Statisztikák bizonyítják, hogy a magyar átlagembernek nagyon hiányos a tudása a laikus újraélesztéssel kapcsolatban. „Az átlagnál azonban sokkal jobban tájékozottak azok, akik a tudatos gyerekvállalóként mindenre szeretnének felkészülni. Szerencsére ma már az a jellemző, hogy egyre többen jelentkeznek babaelsősegély tanfolyamra, hogy például a képzésben nagy hangsúly kapó újraélesztéshez szükséges gyakorlatot elsajátítsák” – árulta el Dr. Csomai Zita, a Czeizel Intézet babaelsősegély oktató orvosa, BLS-AED instruktor, a Baba-elsősegély könyv szerzője.

sztarmamakHazánk 2010-es szépségkirálynője kötelezővé tenné a babaelsősegély tanfolyamot szülők és óvodapedagógusok számára. „Akkor realizálódott bennem, hogy aggódó anyuka vagyok, amikor először töltöttem egyedül egy napot otthon első gyermekemmel. Saját magam megnyugtatására mentem el egy babaelsősegély tanfolyamra a Czeizel Intézetbe, ahol megtanultam, hogy egy vészhelyzetben az óvatoskodás a kicsi életébe kerülhet, ezért a bajban legfontosabb határozottnak maradni” – mesélte a kétszeres kismama, Dobó Ági.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább itt!