Így találhatsz fair trade mobiltelefont

A piacon rengeteg mobiltelefon kapható, nehéz dönteni. Ennél is nehezebb dolgunk van, ha tudni szeretnénk, mely telefonok gyártásakor figyeltek oda a gyári munkásokra és a környezetre is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 26. bencze.aron

A piacon rengeteg mobiltelefon kapható, nehéz dönteni. Ennél is nehezebb dolgunk van, ha tudni szeretnénk, mely telefonok gyártásakor figyeltek oda a gyári munkásokra és a környezetre is.


Az utóbbi években a makeITfair azért kampányolt, hogy bemutassa, milyen hatással van a mobiltelefon ipar a Földre és a világ minden táján élő gyári munkásokra.

  • Hisszük, nem etikus, hogy hétéves gyerekek bányásznak Afrikában, hogy telefonjaink elkészüljenek.
  • Hisszük, nem etikus, hogy Ázsiában a munkások 12 órás műszakban dolgoznak heti hat vagy hét alkalommal, hogy olyan márkák, mint az Apple vagy a Samsung mobiltelefonjai elkészüljenek – gyakran alig keresve napi 4,5 eurót.
  • És hisszük, nem etikus, hogy az elektronikus hulladék millió tonna számra kerül exportálásra és lerakásra illegálisan Afrikában és Ázsiában, lesújtó hatást gyakorolva a környezetre és az emberek egészségére.

Úgy gondoljuk, itt az idő, hogy a mobiltelefon ipar olyan termékeket állítson elő, amelyek etikusak és zöldek. Idáig sajnos ez nem történet meg. Még. A makeITfair szervezetei ezért olyan információkat gyűjtöttek össze, amelyek segíthetik a tudatos vásárlókat abban, hogy megfelelő tudással rendelkezzenek, amikor mobiltelefont szeretnének vásárolni. Mivel igazán etikus és zöld telefonok még nem léteznek, arra biztatunk mindenkit:

  • Állj meg és gondolkodj, mielőtt egy új telefont veszel! Tudod még használni egy vagy két évig a mostani telefonodat?
  • Érdeklődj, hol készült az új telefonod, odafigyeltek-e a környezetre és a társadalomra az előállításánál. Ha egyre többen teszik fel ezeket a kérdéseket, a vállalatok válaszokat fognak adni.