Ikrek és ikres szülők! Vegyetek részt az ikerfelmérésben!

A 2012. augusztus 15-ig zajló kutatásban ikerpárok és ikres szülők véleményét, társadalmi helyzetét vizsgálják. A kérdőívek online elérhetők és kitöltésük kb. 5 percig tart.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 06. Paulik András

A 2012. augusztus 15-ig zajló kutatásunkban ikerpárok és ikres szülők véleményét, társadalmi helyzetét vizsgálják. A kérdőívek online elérhetők és kitöltésük kb. 5 percig tart.


Ha nem tartozol a célcsoportba, de ismersz felnőtt ikreket kérünk, hogy ajánld nekik ikerpároknak vagy ikres szülőknek szóló kérdőívünket, mely a honlapunkról is elérhető!

A kutatás hátteréről

Orvosi kutatások már évtizedek óta foglalkoznak ikervizsgálatokkal, amelyek eredményeként számos értékes információt tudunk már az ikrek biológiai, genetikai hasonlóságairól és különbözőségeiről. Néhány pszichológiai vizsgálat is foglalkozott már velük, azonban szociológiai és társadalmi kutatások még váratnak magukra. (Tavaly már született egy területi statisztikai összefoglaló arról, hogy hazánkban a megemelkedett ikerszületések hátterében milyen tényezők állhatnak.)  Ezért kutatócsoportunk azt határozta el, hogy ikrek és ikres családok társadalmi helyzetét mérje fel. Részletes információ honlapunkon: http://5mp.eu/web.php?a=ikerfelmeres

A 2012-es vizsgálatunk során ikerpárokat és ikres szülőket szeretnénk bevonni kutatásunkba:

Szülői kérdőív (0-18 éves gyermekeseknek)

Kérdőív 18 éves vagy idősebb ikerpárok részére

A válaszadás természetesen önkéntes, és minden egyes kérdés esetén Te döntöd el, hogy kívánsz-e válaszolni. A válaszokat kizárólag statisztikai céllal elemezzük. Ha bármilyen kérdésed van, keress bennünket bizalommal, akár a Facebook csoportunkon keresztül is!

A KÉRDŐÍV ELÉRHETŐ: 2012. AUGUSZTUS 15-ig!

Hazai orvosi kutatásokról

Magyarországon mindmáig az egyetlen átfogó ikrekkel foglalkozó könyvet dr. Métneki Júlia tollából olvashatjuk. Írása egyszerre gyakorlati és tudományos. Az ikres édesanyák szinte “bibliájukként” tekintenek könyvére. Hosszú évek tapasztalatait gyűjtötte egy csokorba kötetében, számos tudományos publikációja mellett. Mind hazánkban, mind külföldön Métneki Júlia neve az első, mely felmerül az “ikrek” kapcsán.

Jópár évvel ezelőtt egy ifjú orvos ikerpár – dr. Tárnoki Ádámésdr. Tárnoki Dávid –  tűzte ki célul, hogy az ikreket orvosi szempontból komoly vizsgálatsorozat alá vesse. Számos vizsgálatot végeztek mind Magyarországon, mind pedig külföldön. Munkájukat számos elismeréssel is jutalmazták már.

Jössz a júliusi iker programokra?

Az ágfalvai ikerfesztiválon (július 8.) és szigethalmi ikertalálkozón (július 21.) is részt veszünk, a felmérésünket itt is folytatjuk!

A kutatócsapat:

Dr. Drjenovszky Zsófia,
Dr. Hegedűs Rita,
Pári András

Ikerfelmérés a Facebookon