Ilyen hatása van a válságnak a családokra! – infografika

A 2008-ban kezdődött gazdasági világválság akárcsak az összes érintett országban, Angliában is éreztette hatását. A munkanélküliség 8,4 százalékkal nőtt - 1995 óta nem volt ilyen magas a ráta. Az infláció hatására a háztartások havi kiadása jelentősen megnőtt. Az inflációt nem követő fizetések miatt az Institute for Fiscal Studies nevű pénzügyi elemző intézet úgy véli, 2015-re a kétgyermekes családok évente 1250 fonttal lesznek szegényebbek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 27. Gyarmati Orsolya

A 2008-ban kezdődött gazdasági világválság akárcsak az összes érintett országban, Angliában is éreztette hatását. A munkanélküliség 8,4 százalékkal nőtt – 1995 óta nem volt ilyen magas a ráta. Az infláció hatására a háztartások havi kiadása jelentősen megnőtt. Az inflációt nem követő fizetések miatt az Institute for Fiscal Studies nevű pénzügyi elemző intézet úgy véli, 2015-re a kétgyermekes családok évente 1250 fonttal lesznek szegényebbek.


A tanulmány szerint az egyre zsugorodó bevételek elsősorban a dolgozói szférát érintik, és különösen nagy hatással vannak a családosokra. A legrosszabb helyzetbe a gyermeküket egyedül nevelő munkanélküli szülők váltak: az ő esetükben évi 2000 font mínusszal kell számolni, állítja a jelentés. Ezeknek a szülőknek nem csak az okoz nehézséget, hogy rugalmas beosztású munkát találjanak egy rendkívül kíméletlen munkaerőpiacon, hanem az is, hogy előteremtsék a gyermek(eik) eltartásának költségeit.

A Megszorítások hatásai a gyermekekkel rendelkező háztartásokban című jelentés szerint a kétgyerekes családoknál várható évi 1250 font mínusz igencsak drasztikus a gyermektelen családok helyzetéhez képest, ahol csupán évente 215 fonttal kell kevesebből gazdálkodni. A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010-11 és 2015-16 között nagyjából újabb félmillió gyermek családja szegényedik el teljesen. A háromgyerekes családok esetében a bevétel aránya kb. 6,8 százalékkal csökken évente, szemben az egy-gyerekesekkel, ahol ez az arány 3,3 százalék.

Dr. Kathrine Rake, a Family and Parenting Institute ügyvezető igazgatója elmondta: “A gyerekvállalás mindig is költséges dolognak számított, de a gyerekes párok nagy részének ez most évi legalább 1000 fontnyi “büntetésébe” is kerül Angliában. “Különösen megdöbbentő”, folytatja Rake, hogy pont a leginkább sebezhető csoportok – pl. az olyan családok, ahol éppen megszületett a baba, vagy azok, ahol egyedülálló, munkanélküli szülők vannak – viselik az adóügyi és juttatási reformokból származó legnagyobb terheket. A szigetországban számos család értetlenül áll azelőtt, hogy hogyan juthatott ilyen helyzetbe egy olyan kormány irányítása alatt, amely célként egy családbarát központú nemzet létrehozását tűzte zászlajára.”

Az alábbi grafikonok, ábrák hasznos tippeket adnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet mindennapi szinten pénzt, energiát megtakarítani.

Hogyan spóroljunk a mindennapokban?

Közlekedés:

– ellenőrizzük rendszeresen a gépkocsi keréknyomását
– bármilyen problémát jelez az autó, azonnal vigyük szerelőhöz
– az ablakok legyenek felhúzva
– kapcsoljuk ki a légkondicionálót
– válasszuk a legolcsóbb benzinkutat

Háztartás:

– csökkentsük a fűtést 1 celsius fokkal. Ez 10 százalékkal olcsóbb energiaszámlát eredményez
– kapcsoljuk ki teljesen az elektromos berendezéseket, amikor nem használjuk őket. A standby üzemmód is rengeteg áramot fogyaszt, így viszont 6-10 százalékot spórolhatunk meg.
– a dupla ablaküveggel 33 százaléknyi energiaveszteség takarítható meg
– ha nem folyatjuk a vizet fogmosás közben, percenként 7-12 literrel kevesebbet fogyasztunk
– mindig olvassuk le és magunk diktáljuk be a mérőállásokat, és ne várjuk meg, hogy becsült számlákat kapjunk

Szórakozás:

– próbáljuk megtalálni az olcsó, vagy akciós helyeket
– figyeljük, hová lehet ingyen belépni

Étkezés:

– határozzunk meg előre egy heti költségvetést, és ragaszkodjunk hozzá
– tervezzük meg előre, mit főzünk, így nem veszünk feleslegesen ételt
– figyeljük a boltokban az akciókat
– vigyünk a munkahelyünkre otthonról ebédet

Íme az infografika (via Dailyinfographic):